Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на отварању Форума ЕУСАИР: Снажан економски раст у свим секторима показатељ исправности правца развоја

Објављено: 07.05.2019. 17:36 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Снажан економски раст у свим секторима показатељ је исправности правца развоја за који смо се опредијелили и визије коју имамо за Црну Гору, казао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић на отварању четвртог Форума Стратегије ЕУ за Јадранско-јонски регион (ЕУСАИР).

Он је рекао да визија укључује и Црну Гору као енергетско чвориште региона, са подморским каблом ка Италији или обновљивим изворима енергије, али и равномјерним регионалним развојем који ће бити стратешки ојачан изградњом првог аутопута у нашој земљи.

„Црна Гора својим развојем на најбољи начин потврђује европске вриједности, као будућа чланица Европске уније и одговоран сусјед и актер у ужем и ширем региону којем припада“, рекао је премијер Марковић. 

Он је рекао да Црна Гора завршава своје једногодишње предсједавање Јадранско-јонском иницијативом и Стратегијом Европске уније за Јадранско-јонски регион. Истовремено, Универзитет Црне Горе завршава и своје једногодишње предсједавање Асоцијацијом УниАдрион која окупља 38 универзитета и истраживачких центара у овом региону.

Јадранско-јонска регија је, казао је премијер Марковић, дом за преко 70 милиона људи која дијели исте изазове, али и исте, изузетне потенцијале: „Иако имамо различите економске показатеље, сви треба да имамо на уму исти циљ који Стратегија Европске уније за овај регион промовише - равномјерно развијена, конкурентна област и регија коју карактерише економски и социјални раст“.

Предсједник Владе је истакао да убрзани економски развој и отварање нових радних мјеста, као и стварање пословних прилика кроз конкретне активности у сектору плавог раста, транспортне и енергетске мреже, одрживог туризма и развоја животне средине морају остати окосница нашег дјеловања. Црна Гора, како је рекао премијер Марковић, слиједи ове циљеве.

„Црна Гора је прва држава која није чланица Европске уније, а која предсједава Стратегијом Европске уније за Јадранско-јонски регион. Ми смо предсједавање прихватили као изазов, али и као додатну одговорност, свјесни да Стратегија представља и механизам за снажење процеса европске интеграције“, навео је премијер Марковић.

Он је истакао да је кључно учешће Црне Горе у програмима прекограничне и транснационалне сарадње који нам омогућавају да на што бољи начин користимо потенцијале наших земаља, а у крајњем, да се, као будућа чланица, у потпуности припремимо за коришћење структурних и инвестицијских фондова.

„Економски напредак неминовно води развоју градова и универзитета, те је поред поменутих области, непходно перманентно улагати у научну сарадњу, истраживачке пројекте и континуирано грађење савременог наставног кадра“, рекао је премијер Марковић.

Он је казао да му је посебно задовољство што ће, у оквиру панела о науци, иновацији и расту, учесници Форума имати прилике да чују више о црногорској иницијативи за оснивање Међународног института за одрживе технологије у Југоисточној Европи, за који вјерује да би могао снажно допринијети регионалном просперитету као нашем заједничком циљу, осигуравајући најбољи начин за успоравање одлива мозгова.

Наредних пар дана у Будви заједно се организују Форум Стратегије Европске уније за Јадранско-јонски регион с конференцијом форума јадранско-јонских привредних комора, градова и универзитета што представља изузетан потенцијал за повезивање више стотина представника државних институција, локалне власти, привредника, цивилног сектора и свих заинтересованих страна који препознају важност промоције и унапређења тијесне сарадње земаља јадранско-јонског региона.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?