Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић одговарао на питање новинара: Неће бити нестабилности, вјерујем у одговорност лидера ДФ

Предсједник Владе Душко Марковић рекао је данас у Будви да вјерује у политичку и личну зрелост политичких лидера Демократског фронта и да није забринут у вези са наговјештајима догађаја који ће услиједити након објављивања судске одлуке и процесу за покушај тероризма.

На питање новинара постављено након отварања четвртог Форума Стратегије ЕУ за Јадранско-јонски регион (ЕУСАИР) да ли очекује дестабилизацију прилика у држави након доношења судске одлуке најављене за прекосјутра премијер је оцијенио да је то немогуће.

„То је немогуће. Није Црна Гора земља у којој су такви сукоби могући па чак и овом поводом. Не само због тога што је Црна Гора стабилна држава у којој институције функционишу, у којој сваки изазов може бити институционално ријешен са аспекта обезбјеђивања стабилности, сигурности појединаца и државе него због тога што, без обзира на реторику коју смо чули и која није пријатна, која дјелује збуњујуће, ја вјерујем у одговорност политичких лидера Демократског фронта“ – рекао је премијер Душко Марковић. Додао је да Демократски фронт као најјача опозициона политичка снага у Црној Гори сноси заједно са влашћу одговорност за ред и стабилност.

„Разумијем да је овај процес био исцрпљујући, не само да разумијем него сам и чуо да су они испољавали незадовољство садржајем тог процеса, наводним политичким притиском од стране власти на судство што је апсолутно нетачно, али ја вјерујем у њихову политичку одговорност, у политичку и личну зрелост и нијесам забринут око дешавања која ће услиједити након објављивања судске одлуке“ – рекао је премијер.

Оцијенио је да свако испољавање непсремности поштовања судских одлука и неслагања са судским поступком представља притисак на самосталност правосуђа и његов рад.

Упитан да ли су у вези са доношењем судске одлуке подигнут ниво приправности одређених државних служби и заштите највиших државних личности предсједник Владе је рекао да нема никаквог посебног и ванредног стања.

„Немамо процјену да се у Црној Гори може десити нестабилност, па и овом поводом. Дакле, службе безбједности су у редовним активностима, функционери раде свој посао у оквиру своје надлежности са системом безбједности који је редован, као што видите тако да нема никаквих ванредних прилика тим поводом“ – казао је премијер Душко Марковић.

Концесије на аеродроме на сједници Владе у наредних десетак дана

На питање новинара о томе када ће Влада разматрати концесије на аеродроме предсједник Марковић је рекао да је јуче Влада добила од Економског факултета Елаборат о тржишној вриједности аеродрома који је био посљедњи потребан документ.

„Вјерујем да ћемо у наредних десетак дана сада у цјелини концесконог акта потпуно заокруженог бити на дневном реду Владе усвојити и покренути концесиони поступак“ – рекао је премијер.

Не одговарамо на неутемељене приговоре из Србије

На питање новинара из Србије о односима двију држава предсједник Владе је оцијенио да су односи добри, те да Црна Гора не реагује на повремене неутемељене приговоре који стижу из Србије.

„Оцјењујем их добрим. У посљедње вријеме видимо да постоји мало нервозе, да постоји приговора и пацки на црногорску политику која се тиче цијелог региона, његове стабилизације и мира и просперитета. Као што видите ми у Црној Гори не реагујемо на такве приговоре јер их сматрамо неутемељеним. Црна Гора има досљедну политку, Црна Гора је земља која шири дијалог и толеранцију у региону са свима, а прије свих са Србијом. Разумијемо тешко насљеђе Србије у рјешавању косовског проблема тако да разумијемо понекад и нервозу. Не слажемо се често са приговорима који долазе са те стране на наш рачун, али као што видите не реагујемо нервозно. Желимо да дамо допринос да Србија ријеши своја тешка питања не само због себе него и региона у цјелини“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић у Будви одговарајући на питања новинара по отварању четвртог Форума Стратегије ЕУ за Јадранско-јонски регион (ЕУСАИР).

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?