Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на отварању Међународне берзе предузетничких идеја: Влада одлучна да подржи сваку искру развоја у Црној Гори

Објављено: 09.05.2019. 18:44 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Влада Црне Горе одлучна је да подржи сваку искру развоја у Црној Гори, казао је премијер Душко Марковић на отварању девете Међународне берзе предузетничких идеја, организованој на Универзитету Доња Горица. 

Предсједник Владе је казао да наше друштво и даље карактерише доминантна жеља радно способног становништва за запослењем у државним службама, што је неријетко праћено одсуством креативности и иновација, а што све за посљедицу има државну администрацију која је чешће дио проблема него сервис предузетницима, као носиоцима привредног развоја. 

„Зато је веома је важно да перманентим напорима, који резултирају догађајима попут овог, оснажимо предузетничку културу у Црној Гори. Да градимо систем заснован на вриједностима стварања, односно вриједностима предузетничког друштва. То је најбољи пут за убрзани економски развој! И најбољи пут за бољи квалитет живота свих наших грађана“, истакао је премијер Марковић.

У Црној Гори, тврди Предсједник, данас немамо пречег посла од унапређења квалитета живота свих наших грађана. Требају нам нове идеје, креативност и много више рада и одговорнијег односа према ресурсима којима располажемо. 

Премијер Марковић је казао да је наважнији задатак свих наших образовних установа да помогну генерацијама које долазе да ослободе своју креативну енергију: “Није важна област – простора за напредак има у свакој“.

„Одржавање Међународне берзе предузетничких идеја има посебан значај. Као иницијатива Универзитета Доња Горица, саставни је дио визије и напора да се код младих људи развије предузетнички однос према животу и раду. То је рефлексија усмјереног развоја и улагања у младе људе“, рекао је предсједник Владе.

Он је додао да је ово прилика за младе предузетнике да буду креатори нових радних мјеста, нових производа и услуга. Корак даље је, сматра премијер Марковић, и отварање “Предузетничког гнијезда” на УДГ.

Обраћајући се учесницима на скупу, премијер је казао да су у прилици да дају конкретан допринос нашим заједничким напорима да црногорску економију учинимо конкурентнијом и помогну њен економски раст и развој. 

„Веома је охрабрујуће и похвално да смо данас имали презентацију изузетних идеја младих људи у областима дигиталне економије, прехрамбене технологије, дизајна и социјалног предузетништва“, рекао је премијер Марковић и додао да вјерује да уз истрајност у реализацији ових идеја, њихова конкурентност неће бити доведена у питање.

Коментаришући формирање “Предузетничког гнијезда”, премијер Марковић је казао да охрабрује опредјељење да оно не буде уско фокусирано на бизнис у најужем смислу. Осим на технолошке иновације и информатику, овдје ће бити прилике и за истраживања у биологији, антропологији, здравству, образовању, социјалној сфери, логистици и другим областима.

Кроз реформе које спроводи, Влада ради на унапређењу укупног система образовања, већој флексибилности тржишта рада и конкурентности пореског система. Такође, радимо и на развоју социјалне политике на начин да грађане мотивише на рад и стварање, а не на очекивање од државе да им ријеши све проблеме и обезбиједи трајну социјалну помоћ или ухљебљење кроз сигуран посао у државној администрацији.

“У Влади смо препознали важност старт-ап компанија као облика убрзаног раста предузетнуштва, заснованог на иновативности и стваралаштву кроз тимски рад. Фокусирали смо се на подршку младим предузетницима, а сагледавамо и могућност увођења оптималног модела пореских олакшица за њихов рад”, рекао је предсједник Владе Црне Горе.

Он је говорио и о бројним могућностима и средствима за реализацију предузетничких идеја и њихову одрживост, повећање конкурентности и иновације у малим и средњим предузећима. 

“Смјерницама Стратегије паметне специјализације Црне Горе до 2024. године, идентификовали смо приоритетне области развоја наше државе: од енергетске транзиције, преко пољопривреде до здравственог туризма, уз информационо-комуникационе технологије, као хоризонталну платформу. Овим областима посветићемо посебну пажњу у наредном периоду”, рекао је Премијер.

Он је указао да параметре успјешне економске политике, али додао да се у циљу даљег унапређења животног стандарда грађана мора смањивати текућа јавна потрошња и јачати улога приватног сектора. 


КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?