Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 120. сједнице Владе Црне Горе

Влада Црне Горе је данас одржала 120. сједницу којом је предсједавао предсједник Душко Марковић. Усвојен је Извјештај о перцепцији послодаваца о релевантности високог образовања у Црној Гори. У циљу добијања нформације са тржишта рада о потребама послодаваца, као и бољег разумијевања нивоа усаглашености високообразовних програма са потребама тржишта рада, Министарство просвјете је у оквиру пројекта „Високо образовање и истраживање за иновације и конкурентност - ИНВО“ спровело два истраживања 2013. и 2019. године. Резултати истраживања из текуће године су показали да постоје осјетне и позитивне промјене квалитета високог образовања. Већина послодаваца је мишљења да су високошколци довољно оспособљени за посао за који су се школовали и спремни да одмах да одговоре на захтјеве посла. С друге стране, посебно је наглашен значај праксе, односно практичне наставе као обавезног дијела студијских програма, како за професионални развој, тако и за лакше проналажење запослења. На крају расправе, констатовано је да ово истраживање пружа корисне податке за ресорна министарства, односно Владу, који су веома значајни за даље сагледавање уписне политике на установама високог образовања и унапређивање студијских програма, а све у циљу успостављања равнотеже између понуде и тражње на тржишту рада.

Утврђен је Предлог прилога 4 Уговора о пројектовању и изградњи дионице Смоковац - Матешево аутопута Бар - Бољаре бр. 01-827/1 од 26.02.2014. - Систем за водоснабдијевање. Тим поводом, Влада је овластила Османа Нурковића, министра саобраћаја и поморства, да, у име Владе, са компанијом ЦРБЦ, извођачем радова, потпише Прилог 4 Уговора. Документом је утврђено да ће вриједност накнадних радова на пројекту водоснабдијевања износити 14.203.431,00 еура (без ПДВ-а), као и да се тај износ сматра дијелом Оквирне суме дефинисане Уговором, која износи 10 одсто уговорене цијене из основног Уговора о пројектовању и изградњи. Такође, констатовано је да временски утицај ових радова нема директне импликације на нови рок за завршетак укупних радова, који остаје непромијењен – до 30. септембра 2020. године.

Влада је усвојила Информацију о рефинансирању и репрограмирању кредитних обавеза Општине Плав и прихватила Анекс бр. 1 Уговора о цесији. Приликом представљања Информације наведено је да се предлаже смањење каматне стопе и пролонгирање рока отплате кредита са двије на четири године, чиме би се смањило мјесечно оптерећење буџета Општине. Имајући у виду да ово не представља ново задужење, већ само смањење мјесечних оптерећења по основу кредитних обавеза, Влада је дала сагласност на рефинансирање и репрограмирање кредитних обавеза Општине Плав.

Донијета је Уредба о допуни уредбе о повјеравању дијела послова Министарства одрживог развоја и туризма јединицама локалне самоправе. Допуном је утврђено да се послови државне управе из надлежности Министарства одрживог развоја и туризма, који се односе на издавање урбанистичко – техничких услова за израду техничке документације, повјеравају општинама Будва и Тузи. Примјена овог прописа ће омогућити инвеститорима да остваре права за издавање потребне документације на нивоу локалних самоуправа.

Ради усаглашавања са Уредбом о организацији и начину рада државне управе којом је Управа за дијаспору препозната као самосталан орган управе и одређених техничких и терминолошких измјена текста, утврђен је Предлог закона о измјенама и допунама Закона о сарадњи Црне Горе са дијаспором – исељеницима.

Влада је размотрила Предлог за оцјену уставности члана 123 став 1 Закона о банкама ("Службени лист ЦГ", бр. 17/08, 44/10, 40/11 и 73/17), који је Уставном суду Црне Горе поднио Управни суд Црне Горе и закључила да Уставном суду достави Мишљење којим се предлаже да Уставни суд одбије Предлог, јер се оспораваном одредбом не нарушава ни једно од Уставом утврђених начела.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?