Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић поручио инвеститорима: ЦГ је квалитетна, поуздана и сигурна инвестициона лука, треба у њу пристати док још има довољно мјеста

Služba za odnose s javnošćuПредсједник Владе Црне Горе Душко Марковић позвао је у интервјуу магазину Цоллецтион Монтенегро инвеститоре да улажу у Црну Гору, поготово у наш Сјеверни регион, рекавши да је ријеч о архетипу државе у којој у хармонији живе људи различитих вјера и нација, земљи која је чланством у НАТО-у подигла степен сигурности и држави у којој већ послују најпрестижнији свјетски туристички брендови.

„Овдје имамо Аман, Цхеди, Схератон, Регент, Хилтон, Мелиа, Иберостар, Карисму, Фалкстеинер, а наредне године се отвара Оне&Онлy, први у Европи. ... Црна Гора се 2008. године, усвајањем Стратегије развоја туризма до 2020. године, опредијелила да у задатом року постане високоплатежна дестинација. У прилог том циљу био је и извјештај Свјетског савјета за туризам и путовања који је Црну Гору сврстао на прво мјесто по стопама раста туристичке индустрије која је износила 8,8%. Данас видимо да смо у томе успјели. Малочас сам набројао који све престижни туристички брендови дјелују у Црној Гори, а тада их није било. На сличан начин смо, након рада на развоју нашег приморја, сада кренули у стратешко валоризовање ресурса у нашем Сјеверном региону. Много пута сам изјављивао да су наши кључни ресурси управо ту. Влада је са своје стране учинила оно што никада раније није било урађено: Капитални буџет за ову годину износи 320 милиона еура што је највећи износ капиталног буџета до сада. Више од 70 одсто је издвојено за Сјеверни регион. Влада се дакле опредијелила и послала јасну поруку и грађанима и инвеститорима: ово је сада у нашем фокусу. Немам никакве сумње да ћемо бити успјешни. Оно што се сада догађа односно фаза у којој смо сада је да упознајемо инвеститоре са могућностима, са ресурсима, са перспективом. Заинтересовани смо за инвестиције које ће допринијети остварењу привредог развоја и повећању запослености, посебно Сјеверном региону као мање развијеном. У том смислу треба посматрати и програм 'економског држављанства' односно наш концепт улагања у пројекте од посебног значаја за привредни и економски интерес Црне Горе“ – рекао је предсједник Владе у интервјуу који магазин Цоллецтион Монтенегро данас објављује на црногорском и енглеском језику под насловом „Црна Гора је квалитетна, поуздана и сигурна инвестициона лука“.

Црна Гора – чврста изнутра препознатљива из вана

Упитан на почетку интервјуа да одговори како би неком странцу који је први пут у нашој земљи описао Црну Гору и да је упореди са земљом са почетка своје каријере предсједник Марковић је рекао да смо задржали природне љепоте и национални и вјерски склад, а да се све остало промијенило.

„Сваки странац који први пут посјети Црну Гору остаје без даха, очаран природним љепотама. Онај странац чија интересовања сежу и у друштвене сфере не може, а да чим се иоле упусти у анализу наше друштвене сцене не примјети да је Црна Гора архетип државе у којој у хармонији живе људи различитих вјера и нација, што је, нажалост, јединствен случај у овом нашем увијек турбулентном региону. Рекао бих да је то оно што је у ове моје три деценије професионалне каријере остало исто, а да се све остало промијенило. Црна Гора се од некадашње најмање развијене југословенске републике трансформисала у државу која је регионални лидер како у интеграционим процесима тако и у економији и развоју. Када је о економији ријеч, наш успјех сеже и даље од сусједства: прошлогодишња стопа привредног раста у Црној Гори, узимам тај примјер, од 4,9% међу највећима је у Европи. Црна Гора је у протеклих десет година једна од држава са највећим нето директним страним инвестицијама по глави становника. На црногорској обали имамо туристичке ризорте који су међу најпрестижнијима на Медитерану, на нашим планинама почели смо ове године изградњу зимског туристичког центра који ће бити међу водећима у региону… На почетку моје каријере имали смо синдикални туризам односно како се тада говорило, „радничка одмаралишта“. Имали смо и Свети Стефан, касније је, како се то данас каже избрендирана и Ада Бојана. Али то су била два усамљена примјера. Данас су усамљени примјери дјелови црногорске обале на којима нема свјетских брендова и највишег свјетског квалитета услуге. Могао бих овако ређати економске податаке, али економија не значи много без промјене матрице понашња, без промјене навика, рекао бих чак без промјене свијести. Црна Гора се и у тој сфери промијенила: доказала је да је одржива земља. Ово када бисте некоме ко не зна много о Црној Гори казали вјероватно бисте га оставили у чуду. Али, ваља се сјетити да је прије само нешто више од деценије, када смо припремали референдум о обнови независности, постављано, са стране оних који су се обнови црногорске државе противили, питање да ли ми уопште можемо да опстанемо као држава и друштво. Одговорили смо дјелом на то несувисло питање: доказали смо не само да можемо да опстанемо него и да можемо бити веома успјешна држава. И коначно, Црна Гора је чланица НАТО-а и наредна чланица Европске уније. Дакле, то је наш стратешки правац – а то је оно што је потпуно другачије од Црне Горе прије неколико деценија. Црна Гора је данас неповратно тамо гдје је вјековима припадала – европска и медитеранска, интегрисана и развијена, свјесна и одлучна, снажна и одважна, чврста изнутра препознатљива из вана“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.
  
Služba za odnose s javnošću
         
ЦГ је све компатибилнија са ЕУ

Премијер је рекао да чланством у НАТО-у Црна Гора постала дио највеће безбједносне алијансе и равноправан партнер најмоћнијим и најразвијенијим државама свијета, али и ближа и привлачнија за сарадњу и инвеститоре из партнерских држава, чланица Алијансе.

„Заједнички безбједносни оквир даје инвеститорима дубље повјерење. То је једна од важних предности у односу на раздобље када нијесмо били у НАТО-у. Чланство Црне Горе у НАТО-у је сигнал инвеститорима да је ријеч о дестинацији која са аспекта безбједности дијели највише стандарде и да дијели вриједности које дијеле партнерске државе из којих ми желимо што више инвеститора. Наша успјешна европска интеграција свједочи да се Црна Гора мијења, да је све ближа, рекао бих све компатибилнија чланицама Европске уније. Хармонизујемо наш цијели систем са европским, усвајамо нове стандарде и припремамо на тај начин друштво за онај тренутак када ћемо постати чланица. Све то су инвеститорима сигнали да је ријеч о стабилној држави, о друштву које не меандрира већ се чврсто држи заузетог стратешког правца. Оно што је за инвестиције најважније је предвидљивост. Када је о Црној Гори ријеч – све је предвидљиво – нема изненађења. На добром смо курсу, стабилно напредујемо ка зацртаним циљевима. Наш успјех у европској и евроатлантској интеграцији потврда је тога. Огромно интересовање престижних инвеститора након нашег уласка у НАТО додатно потврђује и учвршћује овај став“ – рекао је Премијер.

Предсједник Марковић је у интервјуу говорио о нашем конкурентном пореском систему, о стимулативним програмима које је Влада установила како би још снажније привукла инвестиције те о бројним инфраструктурним пројектима чији је циљ боља доступност наше земље и учинити је енергетски независном, а тиме још привлачнијом за туристе и инвеститоре.

„Оно што радимо на физичкој инфраструктури је стварање стратешких претпоставки за још снажнији улазак инвестиција. Завршавамо прву дионицу Аутопута, планирамо битно унапређење пословања аеродрома избором квалитетног страног партнера, завршавамо подморски енергетски кабал. Дакле, чинимо Црну Гору доступнијом и енергетски сигурном што су битне претпоставке за квалитетне инвестиције“ – рекао је предсједник Владе у интервјуу магазину Цоллецтион Монтенегро.

Нема више „бетонизације“

Говорећи о простору као важном ресурсу Премијер је посебно истакао важност Закона о уређењу простора и изградњи објеката којим је први пут цјеловито уређена ова област.

Црна Гора је, као и многа друштва у транзицији, али и она развијеног капитализма, прошла фазу „бетонизације“ и градње без стратешког цјеловитог сагледавања простора и узимања у обзир фактора одрживости. Сада радимо другачије. Направили смо фундаменталну промјену: ова Влада је донијела Закон о планирању простора и изградњи објеката којим први пут на цјеловит начин покушавамо да третирамо наш простор као наш ресурс. Закон је дочекан на нож управо од оних који су жељели да задрже старе позиције и да наставе бетонску фазу, а не одрживост. Али ми смо одлучни и истрајни. Нема натраг. Циљ је да држава пажљиво управља простором управо на начин да приоритет да одрживом развоју који ствара бенефите за економију и грађане и када је ријеч о приходима и када је у питању повећање запослености, а не о партикуларним интересима било које групе или појединца. У том смислу инвеститорима нудимо отјелотворење наше визије Црне Горе кроз потпуну компатибилност просторних планова – од онога на нивоу државе до онога на најнижем нивоу. Нудимо јасан и отворен стратешки оквир у којем свако може да пронађе мјесто за себе. И да при томе може да буде сигуран да се сјутра или за годину неће десити ништа што ће његове пословне планове осујетити.
     
Služba za odnose s javnošću
        
Не бавимо се историјским митовима него развојем и подизањем животног стандарда наших грађана

Упитан на крају интервјуа да представи читаоцима своју визију Црне Горе предсједник Владе Душко Марковић је подсјетио да тачно знамо шта хоћемо, а то је креирање бољег амбијента за нашу дјецу.

„Ми Црногорци волимо историју и књижевност те у томе видим најбољи одговор на Ваше питање. Два велика пјесника која су опјевала Црну Гору и Црногорце говорили су – Иван Мажуранић о Црногорцима као борцима-мученицима и витезовима, а Његош о Црној Гори као каменитом кршу, окупаном сузом и крвљу. Иако, наравно поносни на своју свијетлу историју, која је и овако опјевана, ми ту концепцију мијењамо, тај наратив о Црној Гори и Црногорцима остављамо за собом. Не бавимо се историјским митовима него развојем и подизањем животног стандарда наших грађана, не фокусирамо се на то да будемо опјевани као борци и витезови него као успјешни људи који креирају бољи амбијент за своју дјецу, не видимо Црну Гору као каменити крш него као медитерански драгуљ… Дакле, тачно знамо шта хоћемо, веома смо посвећени достизању циљева које смо зацртали, прошли смо успјешно дуг пут, о томе смо говорили на почетку овог интервјуа, од неразвијене републике до најразвијеније државе региона. И даље напредујемо. Стога је најбоља порука инвеститорима да је Црна Гора успјешна прича и квалитетна, поуздана и сигурна инвестициона лука, без дилеме најсигурнија у овом региону, а можда и шире. Треба у њу пристати док још има довољно мјеста“ – закључио је предсједник Владе Душко Марковић у интервјуу магазину Цоллецтион Монтенегро.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ИНТЕРВЈУ:

хттп://www.тхелуxурyцоллецтион.ме/ен/сториес/монтенегро-ис-а-хигх-qуалитy-релиабле-анд-сафе-харбоур-фор-инвестмент

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?