Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић у Берлину договорио прве конкретне кораке у интензивирању сарадње њемачке привреде са Црном Гором

Њемачка привреда спремна је да интензивније инвестира у Црну Гору и да ојача пословне везе са црногорским бизнис сектором – први конкретни кораци на том плану договорени су данас, првог дана радне посјете предсједника Владе Душка Марковића СР Њемачкој.

Предсједник Марковић је разговарао са савезним министром економије и енергетике Петером Алтмајером и са делегацијом Њемачке индустријске и трговинске коморе (ДИХК) коју је предводио шеф за вањску привреду Фолкер Трајер.

Информишући саговорнике и даљим приоритетима Владе на економском плану предсједник Марковић је рекао да Црна Гора на стране инвеститоре гледа као на прилику за економску сарадњу, али и за политичка и развојна партнерства. У том контексту премијер је нагласио да Црна Гора жели стратешко партнерство са СР Њемачком не само у оквиру партнерства коју имамо као чланица НАТО-а и сјутра Европске уније него и на билатералном плану.

На састанцима је договорен низ конкретних корака у продубљивању сарадње привредника.

„Њемачки инвеститори не доносе само новац, већ и знање и пословну културу, и способни су да образују и усаврше наше људе. За све то смо заинтересовани“ – поручио је предсједник Владе.

Премијер Душко Марковић је саопштио након састанака да је импресиониран оцјенама које је Црна Гора добила о свом напретку те да је њемачка привреда спремна за сарадњу са нашом земљом.

„Постоји јасна спремност да организујемо конференције привредника једне и друге земље и овдје у Берлину и у Црној Гори, да институционализујемо сарадњу између привредних комора како бисмо приближили наше могућности. Имају чак и интересовања њемачких привредника. Заиста сам охрабрен тим разговором. А посебно сам охрабрен разговором са министром економије господином Алтмајером који је био потпуно отворен, који је изашао из оквира протоколарних оцјена о нашој сарадњи него директним предлозима како да учинимо заједно све, а посебно са њемачке стране да њемачке компаније буду заинтересоване за Црну Гору, да улажу у Црну Гору, да отварају нова радна мјеста, да ми кроз тај процес јачамо наше способности – способности управљања нашим ресурсима и да обезбиједимо нове прилике за наше младе људе. Договорили смо конкретне кораке на његов предлог“ – рекао је предсједник Владе у изјави за јавност након састанака.

Премијер Душко Марковић се састао и са Јаном Хекером, главним политичким савјетником савезне канцеларке Анегеле Меркел.

„Разговарили смо не само о развоју наших билатералних односа, који су у успону, него и о новим могућностима које се појављују у тој сарадњи и како да заједнички дамо одговор на отворена питања у региону која ће помоћи да убрзамо нашу европску и евероатлантску перспективу“ – рекао је након састанка предсједник Владе Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ВИДЕО ИЗЈАВА ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ: хттпс://yоуту.бе/ртКоУпГГWWс
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?