Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић у Одбору за ЕУ Бундестага: ЕУ мора слати грађанима ЗБ јасне поруке како не би остављала простор за пропаганду других

Европска унија мора да буде више присутна у јавности држава Западног Балкана и мора слати јасне поруке нашим грађанима колико ЕУ улаже у наш развој и њихов бољи живот, ако треба и свакодневно – поручио је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић данас у њемачком Савезном парламенту – Бундестагу гдје је разговарао са посланицима Одбора за европске послове.

„Привлачи пажњу једна дискрепанца која се на први поглед тешко може објаснити. ЕУ и западне земље су највећи улагачи и донатор на Западном Балкану. Из региона често чујемо гласове како ЕУ мора бити присутнија на Западном Балкану. А ево како то изгледа у посљедњих десет година: више од осам милијарди инвестиција, трговина удвостручена и прелази преко 49,5 милијарди. ЕУ је главни трговински партнер региона и чини 73% његове трговине, а регион је повећао и извоз у ЕУ за 142%. Поруке о владавини права нијесу једине важне поруке које се, с правом, морају слати – али наш грађанин жели прије свега да боље живи и осјети те бенефите. ЕУ мора да буде више присутна у јавности у овом смислу и шаље јасне поруке нашим грађанима колико улаже у наш развој и њихов бољи живот“ – рекао је премијер Марковић обраћајући се Одбору.

Предсједник Владе се захвалио Њемачкој на подршци нашим реформама и рекао да нас радује све веће интересовање и присуство инвеститора из Њемачке те те да Црна Гора жели Нјемачку као партнера, али и узор и објективног посматрача прилика.

„Ми не желимо партнерство са Њемачком само због подршке и инвестиција него због демократских вриједности, укључујући и оне које се тичу корпоративних и пословних стандарда у циљу јачања домаће пословне културе која још трпи посљедице старог система“ – рекао је премијер.

Говорећи о процесу наше европске интеграције предсједник Марковић је рекао да Црна Гора не калкулише: „Наша оријентација и курс је јасан. Ми смо земља која се у свим случајевима придружује заједничкој, вањској и безбједносној политици ЕУ и која се показала као одговорна чланица и поуздан савезник у НАТО-у“ – поручио је предсједник Владе.

Када је о политици његове Владе ријеч премијер Душко Марковић је рекао да најважнијим достигнућем у протекле двије године мандата ове Владе сматра економски раст који је премашио сва очекивања.

„То нећете увијек наћи у извјештајима када се говори о Црној Гори. Да илуструјем ову тврдњу упознајући вас са резултатима економске политике у посљедње двије године. Остварили смо стопе раста по просјечној стопи од 4,9 одсто и то готово у свим секторима од туризма, енергетике, пољопривреде, индустрије, трговине, што у прошлости није био случај. Стопу незапослености смо смањили за преко 6 посто и повећали број запослених за преко 17.000. У првом кварталу ове године параметри су већ бољи него у у исто вријеме прошле године. Већ двије године биљежимо стабилност јавних финансија и текућу потрошњу финансирамо из изворних прихода. У овом тренутку Црна Гора је велико градилиште са веома значајним пројектима у капиталној инфраструктури и за наше прилике великим приливом страних директних инвестиција преко милијарду и петсто милиона еура. Преполовили смо буџетски дефицит и не постоји бојазан за одрживост наших јавних финансија. Циљ нам је да обезбиједимо континуитет овако високих стопа раста, да у 2020. години остваримо буџетски суфицит, обезбиједимо опадајући тренд јавног дуга, повећамо запосленост и стандард становништва“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић у Одбору за европске послове Бундестага.

Премијер је информисао Одбор о реформама које Црна Гора спроводи при чему се посебно задржао на правосуђу и борби против организованог криминала.

„Евидентно је да организовани криминал губи битку са државом, институције су све јаче и ефикасније: та борба у држави какву градимо не може и неће бити равноправна. Желим да захвалим вашој земљи на подршци у јачању владавине права која ће ускоро резултирати слањем ваших експерата у Министарство правде и црногорску полицију, а коју смо у Министарству правде имали и у претходним годинама“ – рекао је предсједник Марковић.

Судска власт је ојачала своје капацитете и подигла ниво ефикасности и ажурности – рекао је предсједник Марковић додајући да је и примјер прошлонедјељног изрицања пресуда у процесу за покушај тероризма, односно дестабилизације Црне Горе у циљу одвраћања од пута у НАТО доказало да је судство имуно на притиске споља и да је професионално обавило свој посао у најкомплекснијем судском процесу у новијој историји нашег правосуђа.

Говорећи о медијској сцени премијер је рекао да Влада у својој надлежности ради све што је могуће да поправи амбијент, укључујући унапређење законског оквира користећи експертизу и савјетовање ОЕБС-а и Савјета Европе“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер је закључио обраћање оцјеном да Црна Гора није држава која је угрожена својим тренутним изазовима слабостима. „О томе говоре веома снажна факта: чланица смо НАТО, предводник процеса интеграције у ЕУ, извозник смо стабилности и најбрже растућа економија у региону. Сложићете се, ипак не би у посљедњих дванаест година могли остварити ове резултате да је реално стање другачије или на нивоу перцепције у појединим важним областима“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?