Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

БЕЧ: Учешће потпредсједника Владе Милутина Симовића на догађају „Дестинације у успону 2019 – Црна Гора“

Објављено: 16.05.2019. 00:00 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Потпредсједник Владе Црне Горе за економску поилитику и финансијски систем мр Милутин Симовић одржао је данас уводно излагање на догађају „Дестинације у успону 2019 – Црна Гора“, који се у организацији Мреже за развој бизниса у југоисточној Европи (СЕЕБДН) и компаније Гримеx Цонсулт, у партнерству са аустријском медијском кућом „Дие Прессе“ одржао у Бечу. 

На догађају су уз учешће привредне делегације Црне Горе, предвођене предсједником Привредне коморе Црне Горе Властимиром Голубовићем презентоване привредне могућности, ресурси и инвестициони пројекти и потенцијали Црне Горе. Била је то, након неколико пословних форума одржаних у претходном периоду, добра прилика за остваривање непосреднијих контаката аустријских инвеститора и црногорских компанија.

Учествовао је и наш прослављени фудбалер и предсједник Фудбалског савеза Црне Горе Дејан Савићевић, који је дио своје славне каријере провео у Аустрији. 

Потпредсједник Симовић је захвалио аустријским компанијама на бројном присуству на овом догађају, које показује иницијално значајно интересовање за сарадњу са Црном Гором и нашим компанијама и привредницима. Аустријске привреднике је информисао да је данашња Црна Гора модерна, демократска, отворена, политички стабилна, мултиконфесионална и грађанска држава, чланица НАТО, Свјетске трговинске организације, Свјетске банке и свих релевантних међународних политичких и економских организација, и вјерујемо прва наредна пуноправна чланица Европске уније.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Саопштавајући веома добре показатеље о расту црногорске економије у протекле три године, и чињеницу да је Црна Гора међу земљама Европе које остварују највећи раст БДП-а, и међу најбрже растућим економијама Западног Балкана и Југоисточне Европе, Симовић је најавио да ће динамичан економски раст у Црној Гори бити реалност и у наредним годинама. 

Учеснике догађаја потпредсједник Владе је упознао са пројектима које реализујемо у области саобраћајне инфраструктуре, који нас још боље повезују са регионом и кључним европским тржиштима и водећи пројектом у тој области - аутопутем од Бара до границе са Србијом. „Постављањем енергетског подморског кабла до Италије и изградњом нових енергетских извора постајемо енергетски хуб у Југоисточној Европи“ истакао је Симовић. 

Потпредсједник је позвао аустријске увознике и компаније у области трговине храном да обрате пажњу на црногорске органске производе и успоставе сарадњу са нашим произвођачима и продавцима, образлажући то чињеницом да су производи из Црне Горе високо квалитетни и сасвим сигурно ће наћи своје мјесто на аустријском тржишту.

Говорећи о стратешким циљевима Црне Горе, потпредсједник Симовић је казао да је пуноправно чланство у ЕУ наредни државни циљ који желимо остварити.“Вјерујемо да ћемо бити прва наредна чланица тог најнапреднијег клуба развијених држава. Црна Гора је отворена земља, спремна за сарадњу са свим земљама свијета, посебно када су у питању пројекти који имају економку оправданост и доносе корист нашим грађанима“ истакао је Симовић. 

Потпредсједник је позвао аустријске компаније да након овог догађаја посјете Црну Гору увјере се да оно што су данас упознати није промотивна, маркетиншка прича без покрића, већ стварност коју морају искористити у циљу покретања и ширења бизниса на Западном Балкану, а преко Црне Горе.

Презентације на догађају „Дестинације у успону 2019 – Црна Гора“ су одржали и секретар Секретаријата за развојне пројекте Дејан Медојевић, предсједник Привредне коморе Црне Горе Властимир Голубовић и бројне црногорске компаније. 

Овим поводом медијска кућа „Дие Прессе“ је у штампаном и онлине издању објавила специјални додатак о Црној Гори. 

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?