Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Обраћање потпредсједника Владе Зорана Пажина на Свечаној академији поводом 140 година ОШ „Његош“ у Спужу

Објављено: 16.05.2019. 01:00 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Уважене даме и господо,

Поштоване колеге,

Захваљујем се на позиву да учествујем у обиљежавању 140 година од оснивања Основне школе „Његош“ у Спужу. Ријеч је о веома значајном јубилеју не само за Спуж и Општину Даниловград, већ и за укупан образовни систем Црне Горе.

Основна школа „Његош“ је током свог дугог трајања успјела да преброди неке од најтежих друштвених и економских траума у историји Црне Горе, испуњавајући сво то вријеме важну друштвену мисију ширења знања и улагања у бољу будућност Црне Горе.

Од више него скромних почетака, у оронулој згради без крова у ратовима исцрпљеној, али слободној и међународно признатој Књажевини Црној Гори 1879. године, ова школа је данас модерна и добро опремљена институција, са образованим и стручним наставним кадром и преко 670 ученика.

Колики пут је црногорско друштво прешло у овом раздобљу најбоље илуструје податак да је за првих 30 година, са краја 19. и почетка 20. вијека, школу „Његош“ у Спужу завршило свега 18 дјевојчица, да би данас ову школу, ову општину и бројне друге значајне институције у Црној Гори, водиле управо вриједне и способне жене, које својим радом и визијом утиру пут даљем напретку и еманципацији црногорског друштва.

Образовне институције, попут ове школе, дале су кроз историју пресудан допринос овом цивилизацијском успињању црногорског друштва.

Црна Гора нема врједнијег ресурса од својих младих људи, нити прече обавезе од улагања у њихово образовање. Морамо бити свјесни да ништа тако директно не одређује будућност једне земље, као вјештине, знања и вриједности које млади људи стичу и прихватају кроз образовање, а које затим уграђују у њен развој и напредак.

Поштовани пријатељи,

Драго ми је да је Основна школа „Његош“ данас примјер образовне установе у којој ученици стичу велики капитал знања и друштвених вриједности, који утире пут за њихово даље професионално и лично сазријевање и развој, о чему свједоче бројни бивши ученици ове школе – данас угледни грађани, успјешни у свом послу и поштовани у свом окружењу.

Радује ме да је претходних година Влада Црне Горе, кроз значајна улагања у школску инфраструктуру, омогућила да Основна школа „Његош“ данас буде модеран објекат, који испуњава стандарде енергетске ефикасности, омогућује угодан боравак дјеце и подстиче их на добре резултате у учењу.

Да из ове школе не излазе само добри ђаци, већ и добри људи доказали су сами ученици тадашњег 4. разреда, када су прије неколико година покренули иницијативу да школа добије покретну рампу за дјецу са инвалидитетом.

Данас са поносом можемо рећи да је удруженим снагама ученика, родитеља, мјештана и привредника, уз помоћ Општине Даниловград и Министарства просвјете, обезбијеђена подршка за ову хуману иницијативу ученика и да је од ове школске године Основна школа „Његош“ у потпуности доступна дјеци са инвалидитетом.

Влада ће наставити да подржава даље стручно усавршавање наставног кадра, као и унапређење просторних и наставних капацитетата школе. Први наредни корак у том правцу је подшка за реновирање фискултурне сале, која је предвиђена Протоколом о сарадњи између Министарства просвјете и Општине Даниловград.

Даме и господо,

Ово је година значајних јубилеја за вашу општину. Подсјетимо се да Даниловград ове године обиљежава велики јубилеј – 150. годишњицу свог оснивања, као првог црногорског града који је, по одлуци краља Николе из 1869. године, грађен по урбанистичком плану и узору на европске градове.

Посјета Основној школи „Његош“ и вечерашња Свечана академија ме учвршћују у увјерењу да ће и будуће генерације знати да чувају богато насљеђе овог питомог краја и да ће знати развијају његов велики потенцијал, на понос и корист читаве Црне Горе.

Штавише, са оваквом дјецом, која у 4. разреду основне школе брину о достојанству и једнаким могућностима својих вршњака са инвалидитетом, Спуж, Општина Даниловград и Црна Гора не морају да брину о својој будућности.

Хвала вам на пажњи и живјели.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?