Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Уговорено пет пројеката прекограничне сарадње Србије и Црне Горе

Објављено: 16.05.2019. 19:42 Аутор: КЕИ
У оквиру Првог позива Програма прекограничне сарадње Србија – Црна Гора 2014-2020 уговорено и тренутно се спроводи пет пројеката укупне вриједности 1,1 милион еура, који имају за циљ да унаприједе квалитет живота људи у програмском подручју, у областима који се тичу повећања запошљивости и могућности за запошљавање, као и заштите природних ресурса, поручено је на конференцији одржаној данас у Подгорици.

„Кроз овај програм наставља се успјешна сарадња између Србије и Црне Горе која је успостављена 2008. године и у периоду 2008-2018, кроз четири јавна позива за достављање предлога пројеката, одобрено је 39 пројеката укупне вриједности 8,5 милиона еура, посредством којих су постављене основе за дугорочну сарадњу у областима културне размјене, туризма и здравствене заштите, економске сарадње, заштите животне средине и превенције од ризика и подстакнуто запошљавање и социјална кохезија“, истакла је замјеница главног преговарача и национална ИПА координаторка Ивана Глишевић Ђуровић.

KEI

Она је оцијенила да је у оквиру Првог позива, за који је било на располагању нешто више од 2 милиона еура, уговорено и тренутно се спроводи пет пројеката укупне вриједности 1,1 милион еура, док ће се преостала средства утрошити кроз додатне пројекте чије је уговарање у току. У наведеним пројектима учествује 15 партнерских институција и организација као што су општине, јавне институције и невладине организације, које спроводе активности у 7 општина у Србији и Црној Гори.

Глишевић Ђуровић је подсјетила присутне да је Први позив показао велико интересовање потенцијалних апликаната, па су достављене чак 94 пројектне апликације са износом тражених средстава 10 пута већим од расположивог.

Глишевић Ђуровић је најавила објаву Другог позива у оквиру Програма за други квартал ове године. Позив, за који ће бити опредијељено око 3 милиона еура, биће фокусиран на заједничке иницијативе које ће допринијети јачању друштвеног и културног укључивања угрожених група и побољшању капацитета за коришћење туристичких потенцијала програмског подручја.

Помоћник министра за европске интеграције Републике Србије Михајило Дашић је истакао да овај догађај доприноси унапређењу сарадње између Србије и Црне Горе и јачању привредних и друштвених односа, те изразио увјерење за мноштвом успјешних пројеката и њихових резултата у наредном периоду, који ће ићи у корист грађана Републике Србије и Црне Горе. „Путем програма прекограничне сарадње на најбољи начин се промовишу вриједности које дијелимо са нашим европским партнерима, кроз сарадњу задржавајући посебности и радећи на ономе што је заједничко“, поручио је Дашић.

KEI

Данашња Конференција је такође била прилика да се чују и искуства како корисника који су спроводили пројекте, тако и крајњих корисника који данас користе оно што је за њих финансијска подршка путем пројекта обезбиједила. Током панел дискусије они су имали прилику да објасне значај финансијске подршке коју су добили путем пројеката за период 2007-2013 и колики допринос резултати тих пројеката дају локалним заједницама из којих долазе.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ЕВРОПСКЕ ИНТЕГРАЦИЈЕ








Да ли вам је садржај ове странице био од користи?