Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада утврдила Предлог закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница

Влада је данас утврдила Предлог закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница. Предлог закона је усаглашен са највишим међународним стандардима, почев од конвенција Уједињених нација у овој области, преко Европске конвенције о људским правима са пратећом праксом Европског суда за људска права, до Смјерница Венецијанске комисије и ОЕБС/ОДИХР-а.

Ријеч је о веома либералном закону, који обезбјеђује највиши степен слободе мисли, савјести и вјероисповјести и значајно виши степен права и слобода него било који закон у овој области у окружењу. Предлог закона је утврђен на бази Нацрта из 2015. године, након разматрања више стотина страница коментара, дискусија на бројним јавним скуповима и исцрпних појединачних консултација са вјерским заједницама.

Овим предлогом закона се утврђују једнаке обавезе и права свих вјерских заједница које дјелују на територији Црне Горе и на јасан и транспарентан начин се рјешава питање државне имовине. Сви вјерски објекти који су били имовина државе Црне Горе прије губитка њене независности и припајања Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца 1918. године, а који касније нијесу на одговарајући правни начин прешли у својину неке вјерске заједнице биће препознати као државна имовина. Међутим, ако нека вјерска заједница располаже доказима да је на основу некад или данас важећих прописа постала власник неке имовине држава ће то признати и поштовати. Тамо гдје таквих доказа нема, већ је ријеч о имовини коју је стварала и стицала држава Црна Гора и која представља културну баштину свих њених грађана, таква имовина биће уписана као културно благо, односно као државна својина Црне Горе.

Током дискусије о Предлогу закона, предсједник Владе Душко Марковић је указао на историјски значај овог законског текста. „Након обнове независности и након пуне међународне афирмације Црне Горе кроз чланство у евроатлантској породици савремених западних демократија, наша дужност је да до краја утемељимо културни и грађански идентитет наше државе. У том циљу овај закон је изузетно важан. Рекао бих да он представља завршни корак на овом историјском путу културне еманципацијие Црне Горе, јер њиме гарантујемо сваком грађанину Црне Горе слободу да по сопственој савјести буде или не буде вјерник било које вјероисповијести, при чему држава штити имовину и културно благо које припада свим грађанима и обезбјеђује да закони Црне Горе једнако важе за све, на читавој територији наше државе,“ саопштио је премијер. 

Предлог закона ће, прије усвајања у Скупштини Црне Горе, бити послат на мишљење Венецијанској комисији.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?