Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 121. сједнице Владе Црне Горе

Влада Црне Горе је на данас одржаној 121. сједници којом је предсједавао предсједник Душко Марковић утврдила Предлог закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница с Извјештајем са јавне расправе.

Утврђен је Предлог закона о измјенама Закона о званичној статистици и систему званичне статистике којим се омогућава коришћење неопходних података из административних извора, укључујући и идентификаторе и право интеграције административних извора са званичном статистиком у циљу развоја, производње и дисеминације званичне статистике. Осим тога, рјешава се и питање колизије националног законодавства приликом коришћења неопходних података са идентификаторима из административних извора у статистичке сврхе и усаглашавање законске регулативе са међународним стандардима.

Усљед организационих и кадровских промјена у оквиру државне управе, донијета је Одлука о именовању лица одговорних за вршење децентрализованог и/или индиректног управљања претприступним фондовима Европске уније.

Донијета је и Одлука о објављивању Споразума између Владе Црне Горе и Владе Сједињених Америчких Држава у вези са Пеаце Цорпс програмом у Црној Гори.

Влада је усвојила Информацију о захтјеву бивших радника „Термопласт" АД у стечају Гусиње и прихватила предлог да уступи своје потраживање бившим запосленим у укупном износу од 45.820,00 еура на име нето потраживања запослених и неисплаћених пореза и доприноса.

Усвојена је Информација о закључивању Уговора о одобравању средстава државне помоћи за суфинансирање и пред-финансирање међународних пројекта Друштва са ограниченом одговорношћу Иновационо - предузетнички центар „Технополис’’ Никшић. Тим поводом, Влада је дала сагласност на закључивање Уговора и задужила Министарство финансија да за његову реализацију трансферише средства из Буџета Црне Горе за 2019. годину у укупном износу од 200.000,00 еура.

Усвојена је Информација о споразумном раскиду уговора о грађењу и уговора о вршењу услуга стручног надзора над извођењем радова на изградњи вртића и јаслица у Бару, извођењу радова на привременом уређењу/санацији терена на локацији некадашњег градилишта предметног објекта и одабиру нове локације за изградњу објекта вртића и јаслица у Бару. Влада је прихватила споразуме о раскиду уговора о грађењу и, поред осталог, задужила Министарство просвјете да у сарадњи са Општином Бар одабере нову локацију за изградњу објекта вртића и јаслица, прибави урбанистичко-техничке услове, покрене активности на изради пројектне документације и финансирање изградње предметног објекта уврсти у постојећи кредитни аранжман са Развојном банком Савјета Европе - ЦЕБ.

Усвојен је и Извјештај о пословању Аеродрома Црне Горе АД за 2018. годину.

Влада је подржала Предлог Закона о измјенама и допунама Закона о зарадама запослених у јавном сектору,који су Скупштини Црне Горе поднијели посланице/ци: Марта Шћепановић, Јованка Лаличић, Никола Ракочевића, Предраг Секуловић, Генци Нуманбегу, Борис Мугоша, Ервин Ибрахимовић, Андрија Поповић и Адријан Вуксановић. Предложеним одредбама прописује се право запосленог на отпремнину у случају споразумног раскида радног односа, као и то да услове, начин остваривања права и износ отпремнине утврђује Влада, на предлог Министарства. Предвиђено је и да запослени коме престане радни однос на основу писаног споразума, а оствари право на отпремнину, не може засновати радни однос у јавном сектору у периоду од пет година и да се ово ограничење не односи се на запосленог који врати цјелокупни износ исплаћене отпремнине.

Подржан је Предлог закона о измјенама и допунама Закона о државним службеницима и намјештеницима који су Скупштини Црне Горе поднијели посланице/ци: Жељко Апрцовић, Марта Шћепановић, Михаило Анђушић, Јованка Лаличић, Генци Ниманбегу, Ервин Ибрахимовић, Борис Мугоша, Андрија Поповић и Адријан Вуксановић. Измјене и допуне су предложене у цију усаглашавања са одредбама Закона о државној управи и, с тим у вези, са прописима о организацији и раду у органима државне управе.

Такође, Влада је подржала и Предлог закона о измјенама и допунама Закона о локалној самоуправи који је Скупштини Црне Горе поднијела иста група посланика, а којим се врши усаглашавање са одредбама Закона о државним службеницима и намјештеницима.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?