Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на прослави Дана независности: 21. маја 2006. исправили смо историјску неправду, наше резултате не виде само они који не желе да их виде

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић поручио је вечерас поводом тринаесте годишњице обнове независности наше земље да је 21. маја 2006. исправљена стогодишња историјска неправда и Црна Гора враћена на свјетску политичку мапу чиме, те да се наша земља тада окренула будућности умјесто митоманској прошлости као и да су сви догађаји који су услиједили потврдили исправност нашег стратешког опредјелјенја да Црну Гору интегришемо у најнапредније заједнице модерног свијета: Сјеверноатлантску алијансу и Европску унију.

„Данас прослављамо тринаесту годишњицу историјског референдума. Референдума, на којем је Црна Гора након готово цијелог једног вијека обновила своје природно право – да буде своја на своме. Храбром, мудром и стрпљивом државном политиком, с једне стране, и демократском снагом свих грађана да мирно и достојанствено донесу историјску одлуку – исправили смо стогодишњу неправду и тог 21. маја 2006. године вратили име своје земље и свог народа на свјетску политичку мапу. На болном искуству кроз које је Црна Гора прошла кроз своју историју научили смо најважнију лекцију: Да наша независност обновљена на референдуму 21. маја није једном за свагда дата. И да је њена дугорочна гаранција, ПРИПАДНОСТ заједници најразвијенијих земаља данашњице, које не само баштине већ и чувају вриједности слободног и демократског друштва. То су вриједности толеранције, суживота и грађанске државе, као темељних принципа не само опстанка, већ и развоја сваке земље. Све што се догађало у претходних тринаест година потврдило је исправност нашег стратешког опредјелјенја да Црну Гору интегришемо у најнапредније заједнице модерног свијета: Сјеверноатлантску алијансу и Европску унију. Окренули смо се будућности умјесто митоманској прошлости – не заборављајући притом најсвјетлије традиције на којима је у балканским олујама опстала духовност, култура и препознатљивост нашег народа; традиције које су изњедриле слободарство и антифашизам као моралне вертикале друштва, које су нам и омогућиле да 21. маја започнемо изградњу нове Црне Горе – достојне и вриједне поштовања сваког њеног грађанина, али и сваког њеног савезника и партнера“ – рекао је премијер Душко Марковић на пријему који је приредио на Цетињу за високе званице из политичког културног и јавног живота те за дипломатско кор.

Предсједник Владе је подсјетио на успјехе које је наша земља постигла при чему је посебно истакао чланство у НАТО-у и одличне резултате на економском плану.

„Поносни смо и на стопе економског раста које су већ трећу годину заредом међу највећима у Европи. Само на темељу тако динамичног раста економије можемо гарантовати бољи животни стандард свих наших грађана. Једнако и на југу, и на сјеверу, као резултат равномјерног регионалног развоја и снажног инвестиционог замаха. Сљедеће године пустићемо у саобраћај прву дионицу нашег највећег инфраструктурног подухвата, аутопута од Смоковца до Матешева, и одмах затим кренути у наставак радова на осталим дионицама. Наша земља је и велико градилиште; а истовремено и престижна туристичка, и растућа инвестициона дестинација. Дакле, Црна Гора данас и Црна Гора прије тринаест година – не личе једна на другу! То су резултати који не могу – а да се не виде. Могу једино – да не желе да се виде“ – рекао је премијер.

Предсједник Марковић је рекао да је наша земља видно ојачала институције за шта је потврда и недавна пресуда у најкомплекснијем судском процесу у нашој историји.

„На дјелу је демонстрирано оно што у теорији зовемо „снагом институција”. Јер, сваки атак на наше институције, у овом случају на судство, заправо је атак на државу и њено постојање. Потврдили смо, дакле, да је Црна Гора држава која има способност и моћ да одбрани себе и од најтежих терористичких пријетњи које су се биле надвиле над њом, као и да починиоце таквих дјела приведе правди“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер је на крају обраћања позвао све политичке актере да раде заједно за добробит државе и друштва.

„И овом приликом позивам све политичке актере, међу којима су и они који досљедно не желе да буду са нама кад славимо датум обнове наше државе, да заједно радимо за њено добро и добро њених грађана. Да бисмо постигли тај циљ, потребно је само оно што је својствено сваком човјеку широм планете – да воли и поштује своју државу – јер ће је једино на тај начин цјеловито поштовати и сви други“ – закључио је предсједник Владе Душко Марковић на пријему који је поводом 13. годишњице обнове независности Црне Горе приредио на Цетињу.


СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?