Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин: Вриједности Бокељске морнарице надилазе националне и регионалне границе

Објављено: 18.05.2019. 01:40 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Увјерени да вриједности Бокељске морнарице, за коју се сматра да је најстарија постојећа поморска организација на свијету, надилазе и националне и регионалне границе, кандидовали смо ово културно добро за упис на УНЕСЦО Репрезентативну листу нематеријалне баштине човјечанства, као прву номинацију Црне Горе за упис на овај престижан попис,“ саопштио је потпредсједник Владе Зоран Пажин отварајући вечерас на Цетињу изложбу „Бокељска морнарица Котор - 1210 године историје, духовности и културе“.

Потпредсједник је оцијенио да су управо чланови Бокељске морнарице, њихове породичне историје и традиције локалне заједнице, заслужни да је ово културно добро сачувано за генерације које долазе упркос свим изазовима са којима се простор Боке током историје сусретао.

Подсјетио је да је преко дванаест вјекова Бокељска морнарица успјела да одоли снажним утицајима који су се преко овог простора преплитали, оцјењујући да је традиција поморства која га је трајно обиљежила, истинска и темељна вриједност саме организације.

Потпредсједник Пажин је нагласио да је суштинска вриједност Бокељске морнарице нематеријална. „Она која надилази све материјалне трагове, која се преноси са генерације на генерацију и која је кључна културна вриједност која је ову организацију препоручила за статус културног добра Црне Горе од националног значаја.“

Оцијенио је да само очувањем локалних заједница, подршком њиховом идентитету и иницијативама које од њих долазе, овакве вриједности могу бити очуване и преношене будућим генерацијама.

„Увјерени да вриједности Бокељске морнарице, за коју се сматра да је најстарија постојећа поморска организација на свијету, надилазе и националне и регионалне границе, кандидовали смо ово културно добро за упис на УНЕСЦО Репрезентативну листу нематеријалне баштине човјечанства, као прву номинацију Црне Горе за упис на овај престижан попис,“ навео је потпредсједник.

Објаснио је да је ова иницијатива потекла је од саме организације, а процес кандидатуре текао је у дубоком сагласју са члановима саме организације и вођен је у складу са њеним основним принципима који указују да Бокељској морнарици може приступити свака особа која прихвата њен Статут, без обзира на њен етнички, религијски, или било који други идентитет, те да је ријеч о организацији усмјереној на поштовање људских права и међусобно поштовање вјерских, националних и културолошких различитости.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?