Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић у интервјуу „Побједи“: Вјерујем да долази вријеме дијалога

Највећим успјехом Владе у ове двије године сматрам инвестициони замах на сјеверу гдје желимо да обезбиједимо све услове да грађани живе боље, казао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић у интервјуу „Побједи“.

"Први резултати у ове двије године на том плану већ су видљиви. Због тога је завршетак приоритетне дионице ауто пута и наставак радова на сљедећим од пресудне важности за развој сјевера и земље у цјелини. Већ видљива зимска скијашка инфраструктура, пројекат Ђаловића пећине који напредује, отварање фабрике кисјеле воде, развој пољопривреде су резултати који ме посебно радују и мотивишу", рекао је премијер Марковић.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GOREОдговарајући на питање шта је његовом кабинету задало највеће проблеме, Предсједник је казао да је то неспремност опозиције да доприноси политичкој, друштвеној и развојној кохезији те да је запањујућа досљедност у бојкотовању институција и покушаји блокаде рада истих. Приступ негације и жеље да буде свима горе, да држава буде на кољенима да би је онда они наводно подизали је, истакао је Премијер, тешко разумљива.

"Мислим да Влада коју предводим ради добар посао. Али то није њен максимум. Нема правог резултата, нити промјене начина размишљања о држави и њеним приоритетима, без дијалога и приближавања ставова управо о тим питањима. Вјерујем да то вријеме долази, а онда ће и овој а и свакој другој Влади задатак бити лакши, а резултати видљивији", казао је предсједник Владе Црне Горе.

У одговору на питање да ли има истине да данашња Црна Гора није ни близу Црној Гори из референдумских обећања, премијер је подсјетио да је прије неколико дана, на пријему поводом тринаесте годишњице од обнове независности, казао да Црна Гора данас и Црна Гора прије обнове независности – не личе једна на другу. И то у корист данашње Црне Горе.

"Дакле, нема истине у оцјенама да је наша политика остала дужна предреферендумској Црној Гори, а ни оној послије референдума. Грађанима смо обећали државу, и обновили смо независност. Декларацијом о независности, чланство у НАТО и интеграцију у ЕУ, дефинисали смо као кључне циљеве државне политике. Већ смо двије године пуноправна чланица НАТО и предводник у процесу учлањења у ЕУ. Дакле и ова обећања смо испунили", рекао је предсједник Марковић и додао да је испуњено и обећање о визној либерализацији. 

Он је истакао да смо најбрже растућа економија са највећим стандардом у региону ван земаља ЕУ: "Ово не желе да виде и признају не само они који су опоненти власти него и историјски противници постојања и сваког напретка независне Црне Горе".

На питање "Побједе" зашто је међународна перцепција Црне Горе боља од оне коју пласирају домаћи критичари, предсједник Владе је казао да се не ради о доброј међународној перцепцији већ о стварном угледу и репутацији наше земље која је изграђена вишедеценијским напорима да се дистанцирамо од балканских заблуда и земљу усмјеримо на пут европске и евроатланске интеграције.

"Црна Гора је данас партнер и савезник широм планете гдје се бране демократија и цивилизацијске вриједности, мир и стабилност. Овој власти се може приговорити доста тога са правом, посебно када је у питању стандард наших грађана и њихова потреба да живе боље чему смо сада снажно посвећени. Али посвећеност држави, њеном суверенитету и самосталности, да буде своја и сама одлучује о својој будућности - сигурно не! Прљава кампања против власти, оговарање сопствене државе на сваком мјесту и свакој прилици је, у ствари, политички напор да - Црне Горе не буде", нагласио је премијер Марковић. 

Везано за питање о Предлогу закона о слободи вјероисповијести те очекивањима евентуалних противљења и снази државе да га спроведе у дјело, предсједник Владе је рекао да ће овај закон, када га Парламент потврди, бити велики корак напријед за демократију и основна људска права и слободе.

"Када таквом концепту додате обиљежја очувања културног идентитета и традиције нашег народа, и принципе којима се на темељу слободе и једнакости уређују односи државе и вјерских заједница, онда сам увјерен да пред собом имамо историјску прилику да ова питања ставимо тамо гдје припадају. Тим прије, што је приједлог израђен након исцрпних и широких консултација са свим чиниоцима. Што се тиче његове примјене, држава ће имати и снаге и одлучности да га спроведе у живот, каква год била и одакле год долазила евентуална противљења", рекао је Премијер.

Одговарајући на констатацију да држава није била у стању да уклони нелегално саграђену лимену цркву на Румији, а да сада нема снаге да уклони крстионицу у мору код Тивта и нелегално саграђени објекат у Дајбабама, Премијер је казао да је то сувише наивно и лаичко промишљање свих који нам то спочитавају.

"Влада овом питању прилази са пуним сензибилитетом како се не би појачавале подјеле у земљи међу православним становништвом. Друштвена кохезија нам је циљ и потребно нам је стрпљење да би га постигли. Наравно да нећемо дозволити да се на државном или земљишту вјерских заједница, супротно закону, граде вјерски објекти само због тога што је то запело за око неком свештенику. Због тога и доносимо Закон о слободи вјероисповијести, да би се вјерским заједницама утврдила права али и обавезе, јер је сада у примјени онај из 1977. године", рекао је предсједник Владе Црне Горе.

Сумирајући најважније економске показатеље учинка Владе, предсједник Марковић је казао да се наша економија развијала свих година од обнове независности. 

"Увјерен сам да је наш економски раст посебно динамизиран у посљедњих двије године, чему свједоче и веома високе стопе раста од близу 5 посто. Економски раст је донио близу 18.000 новозапослених. Стопа незапослености је смањена за преко шест посто. У ове двије године прилив страних директних инвестиција је милијарду и петсто милиона еура. У ове двије године текућу потрошњу финансирамо из изворних прихода, преполовили смо буџетски дефицит и пуно тога још", казао је предсједник Владе Црне Горе

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?