Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Сусрет: Нурковић - Сугарески

Објављено: 24.05.2019. 14:42 Аутор: МСП
Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

"У контексту добросусједских односа, Црна Гора и Република Сјеверна Македонија немају отворених питања и добро сарађују у области саобраћаја" закључили су министар саобраћаја и поморства у Влади Црне Горе Осман Нурковић и Горан Сугарески министар транспорта и веза Републике Сјеверне Македоније на билатералном састанку одржаном у оквиру дводневне радне посјете Премијера и чланова Владе Републике Сјеверне Македоније. 

Данашњи сусрет прилика је да разговарамо о регионалним пројектима који су од круцијалног значаја за квалитетно повезивање Југоисточне Европе. Треба препознати потребе и грађана и привреде земаља региона и у складу са тим спроводити политике и реализовати пројекте који воде заједничком циљу: безбједном, сигурном и комфорном превозу путника и терета - нагласио је Нурковић. 

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

Обије државе реализују веома вриједне капиталне пројекте у изградњи модерне саобраћајне инфраструктуре, акценат разговора био је на реализацији пројеката изградње аутопутева у Црној Гори и Републици Сјеверној Македонији, али је било ријечи и о области ваздушног саобраћаја и искуствима које Сјеверна Македонија има када су у питању национални аеродроми и модели инвестирања и управљања тим значајним ресурсима - истиче министар Сугарески. 

Министри саобраћаја разговарали су и о стању жељезничког система како на националном тако и регионалном нивоу, о различитом степену рехабилитације пруга у земљама у окружењу, закључивши да постоји простор за снажнијим наступом пред међународном заједницом када је у питању финансирање пројеката модернизације жељезничке инфраструктуре. У прилог таквом ставу је и чињеница да ЕУ и њене институције подржавају развој овог вида превоза прије свега у контексту тзв."зеленог транспорта", који у најмањој мјери утиче на квалитет животне средине, али је и јефтинији и сигурнији у односу на остале видове транспорта.

Министарство саобраћаја и поморства
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?