Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на заједничкој сједници влада ЦГ и РСМ: Црна Гора и Сјеверна Македонија дијеле исте вриједности и вањскополитичка опредјелјенја, потребна јача привредна сарадња

Премијер Душко Марковић оцијенио је на заједничкој сједници Владе Црне Горе и Владе Републике Сјеверне Македоније да међу двјема државама не постоји ни једно отворено питање, да Црна Гора и Сјеверна Македонија дијеле исте вриједности и вањскополитичка опредјелјенја али да владе морају уложити додатне напоре на имплементацији пројеката и интензивнијој економској сарадњи, како би резултати довели до квалитативног напретка и валоризације великог потенцијала у бројним привредним гранама.

„Драго нам је да сте овдје и што је прва званична посјета предсједника Владе Зорана Заева Црној Гори послужила као идеална прилика да нас окупи у Подгорици. Ово је уједно и прва заједничка сједница влада са другом државом коју организујемо у Црној Гори, што довољно говори о значају који придајемо односима са нашим македонским пријатељима. Црна Гора и Сјеверна Македонија имају много тога заједничког, почев од искуства саживота у истој држави, до тога да смо у кључним историјским моментима сачували мир и у темеље државности наших земаља чврсто уградили мултикултурализам, мултиетничност и међувјерску толеранцију. Сјеверна Македонија је држава са којом Црна Гора нема нити једно отворено питање, са чијим званичницима водимо интензиван и дијалог на свим нивоима. … Црна Гора и Сјеверна Македонија дијеле исте вриједности и вањскополитичка опредјелјенја. У домену регионалних односа у претходном периоду сарађивали смо интензивно у оквиру Берлинског процеса и Западнобалканске шесторке, али и у још око 30 регионалних организација и механизама. Циљ је јачање повјерења и снажење процеса повезивања региона, које није на нивоу на којем мора бити у савременом свијету, што је кључни предуслов за дугорочни и одрживи напредак и стабилност на овим просторима. Ипак, очекује нас још доста посла. Морамо уложити додатне напоре на имплементацији пројеката и интензивнијој економској сарадњи, како би резултати довели до квалитативног напретка“ – рекао је премијер Душко Марковић отварајући заједничку сједницу двију влада. Предсједник Марковић је нагласио потребе саобраћајног повезивања и интензивирања сарадње у енергетици.

Влада РСМ показала да може конструктивно рјешавати најкомпликованија питања

Честитајући Влади Републике Сјеверне Македоније на челу са премијером Зораном Заевим што је у кључном историјском моменту пронашла простор за дјеловање и одлучно кренула у рјешавање отворених питања са сусједима премијер Душко Марковић је рекао да је Влада Сјеверне Македоније показала да је кредибилан партнер и да уз прави приступ и лидерство може рјешавати најкомпликованија питања на конструктиван начин, са жељом да дође до рјешења, водећи истовремено рачуна о виталним националним интересима. „То на Балкану није често. Добросусједска сарадња и европска перспектива региона нема алтернативу и у том духу треба приступати међусобним односима и рјешавању отворених питања. … Убијеђен сам да ће Европска унија препознати напоре које је Влада Сјеверне Македоније уложила у посљедње двије године, како рјешавајући отворена билатерална питања са сусједима, тако и кроз резултате реформских подухвата на унутрашњем плану. А вредновање постигнутог значи само једно – отварање преговарачког процеса. С тим у вези, још једном желим да нагласим да црногорска искуства стечена у преговарачком процесу у потпуности стоје на располагању македонским институцијама“ – рекао је предсједник Марковић.

Одлична сарадња ЦГ и РСМ у евроатлантским интеграцијама

Премијер Црне Горе је као позитиван примјер ефикасне сарадње двију држава навео област евроатлантске интеграције рекавши да је Црна Гора једна од првих земаља која је ратификовала Протокол уз Сјеверноатлантски споразум о приступању Сјеверне Македоније, 1. марта 2019. године, те да смо поносни на то што је позив за чланство у НАТО-у Сјеверна Македонија добила у току предсједавања Црне Горе Америчко-јадранском повељом. „Данашњим потписивањем Споразума о заштити и размјени тајних података продубљујемо нашу сарадњу у сектору безбједности, а очекујемо да односи и везе двије државе у овој области посебно ојачају у тренутку када Сјеверна Македонија постане 30. чланица НАТО породице“ – закључио је премијер Душко Марковић отварајући заједничку сједницу Владе Црне Горе и Владе Републике Сјеверне Македоније.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?