Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на Пословном форуму ЦГ - РСМ: ЦГ је чланством у НАТО-у добила предзнак сигурне дестинације и за туристе и за инвеститоре

Премијер Душко Марковић рекао је на Пословном форуму Црна Гора и Република Сјеверна Македонија да је наша земља чланством у НАТО-у добила предзнак сигурне дестинације и за туристе и за инвеститоре што је додатни стимуланс будући да у Црној Гори већ послују инвеститори из више од 110 држава и да наша земља остварује стопе раста међу највећима у Европи.

„Испуњавање два кључна приоритета вањске политике за наше двије земље има не само политичку, већ и врло значајну економску димензију и корист. Чланством у НАТО-у Црна Гора је добила предзнак сигурне дестинације, како за посјетиоце и туристе, тако и за инвеститоре из читавог свијета – сигнал да дијелимо највише стандарде и вриједности демократских друштава са којима желимо још напредније партнерство и сарадњу. Остварили смо економски раст по просјечној стопи од 4,9 посто и то готово у свим секторима од туризма, енергетике, пољопривреде, индустрије, трговине, а само за двије последње године смањили смо стопу незапослености за 6% и повећали број запослених за преко 17.000, на шта смо посебно поносни. У првом кварталу ове године параметри су већ бољи него у у исто вријеме прошле године. Чланство у НАТО-у и све већа компатибилност и хармонизација са унутрашњим системом ЕУ, значајни су фактори оваквог снажног раста и развоја. Црна Гора је у потпуности интегрисана у НАТО кодификациони систем, са додијељених 160 компанијских кодова и кодификованих 100 производа. Сматрам да је ово врло јак основ за будућу интезивну сарадњу вас привредника као и за стварање партнерстава у наступу ка другим земљама чланицама НАТО-а и тендерима НАТО-а за јавне набавке. У Црној Гори послују инвеститори из преко 110 држава, присутни су најпрестижнији свјетски туристички брендови, а поносни смо да наша држава има највећу стопу страних директних инвестиција по глави становника у региону, са укупно уложених 6,5 милијарди еура у периоду од 2006. до 2018. године“ - рекао је премијер Душко Марковић у Привредној комори Црне Горе отварајући Пословни форум Црна Гора - Република Сјеверна Македонија који је окупио званичнике Владе и привреднике двију држава.

Предсједник Владе је указао на потребу јачања привредне сарадње Црне Горе и Македоније рекавши да је јасно да постоје велики потенцијали за продубљивање економске сарадње. „Радујемо се повећаним македонским улагањима у све секторе, а у сектору туризма желим да скренем пажњу и на шансу коју можемо да остваримо кроз заједнички наступ ка трећим далеким тржиштима, посебно имајући у виду комплементарност туристичких производа наше двије земље“ - рекао је Премијер.

Предсједник Марковић је указао на одличне економске резултате Владе при чему је нагласио да су наши приоритети сада саобраћајна повезаност и улагање у Сјеверни регион.

„И премијер Заев и ја разумијемо да је неадекватна саобраћајна повезаност лимитирајући фактор за трговинске и економске односе. Још током нашег првог сусрета у Подгорици у новембру 2017. године разговарали смо о проналажењу модалитета за увођење авио линије Скопље-Подгорица у сарадњи са другим заинтересованим градовима као што је Сарајево, и постоји жеља обје стране да се та тема данас конкретно даље размотри на сједници двије Владе. Оно са чиме желим да вас упознам је да Црна Гора интезивно улаже у унапређивање своје инфраструктуре, да је чак 320 милиона ЕУР ове године издвојено за капитални буџет, што је највећи износ уложен до сада. Од тога, више од 70% средстава опредијељено је за Сјеверни регион, чиме смо још једном послали поруку да је ово наш приоритет и да ће бити у фокусу у наредном развојном периоду. У току је највећи подухват у историји Црне Горе, изградња првог аутопута који ће овом циљу допринијети на стратешки начин. Након изградње прве дионице аутопута, која је у финалној фази, Влада ствара претпоставке за наставак изградње остатка аутопута ка Србији. Потом, заједно са Међународном финансијском корпорацијом (ИФЦ) радимо на дефинисању модела за унапређење пословања наших аеродрома, док са иностраним партнерима завршавамо подморски енергетски кабл. Све ово учиниће Црну Гору још доступнијом и енергетском инвестиционом луком“ - закључио је премијер Душко Марковић отварајући у Привредној комори Црне Горе Пословни форум Црна Гора - Република Сјеверна Македонија који је окупио званичнике Владе и привреднике двију држава.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?