Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Заједничко саопштење Владе Црне Горе и Владе Републике Сјеверне Македоније

У петак, 24. маја 2019. у Подгорици одржана је прва заједничка сједница Владе Црне Горе и Владе Републике Сјеверне Македоније. Ово је прва заједничка сједница влада двије државе и уједно прва која се организује у Црној Гори.

Делегацију Републике Сјеверне Македоније предводио је предсједник Владе Зоран Заев, а у раду сједнице учествовали су: потпредсједница Владе и министарка одбране Радмила Шекеринска Јанковска, потпредсједник Владе и министар унутрашњих послова Оливер Спасовски, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Љупчо Николовски, министар здравља Венко Филипче, министар саобраћаја и веза Горан Сугаревски, министар за животну средину Садула Дураки, замјеник министра вањских послова Републике Сјеверне Македоније Андреј Жерновски и генерални секретар Владе Драги Рашковски.

Предсједник Владе Душко Марковић предводио је делегацију Црне Горе, коју су представљали и: потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем и министар пољопривреде и руралног развоја Милутин Симовић, министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић, министар одбране Предраг Бошковић, министар здравља Кенан Храповић, министар саобраћаја и поморства Осман Нурковић, министарка економије Драгица Секулић, министар туризма и одрживог развоја Павле Радуловић, државни секретар Министарства вањских послова Зоран Јанковић и генерална секретарка Владе Наташа Пешић.

Двије владе констатовале су да се односи Црне Горе и Републике Сјеверне Македоније темеље на принципима пријатељства, отворености и повјерења. Чињеница да између двије земље нема отворених питања, на политичкој равни пружа неограничен простор за јачање веза у свим областима од обостраног интереса.

Констатован је висок степен синхронизације по питању досадашњих и будућих вањскополитичких активности, узимајући у обзир комплементарност спољне политике и недвосмислену опредијељеност Републике Сјеверне Македоније и Црне Горе за чланство у ЕУ и НАТО. У том смислу, изражено је задовољство међусобном сарадњом и визијом у погледу европске и евроатлантске перспективе двије државе.

Изражено је задовољство квалитетом односа на регионалној и мултилатералној равни, те у том погледу позитивном оцијењена досадашња пракса пружања међусобне подршке, како у погледу ставова, тако и путем потпора кандидатурама за руководећа мјеста у регионалним и међународним организацијама и механизмима сарадње.

Континуирана и квалитетна комуникација органа двије државе резултирала је потписивањем неколико споразума, као и договорима о интензивирању. Потписани су: Споразум између Владе Црне Горе и Владе Републике Сјеверне Македоније о узајамној размјени и заштити тајних података, Протокол између Министарства унутрашњих послова Републике Сјеверне Македоније и Министарства унутрашњих послова Црне Горе о сарадњи у области европске интеграције, Споразум о сарадњи у области животне средине између Министарства одрживог развоја и туризма Црне Горе и Министарства животне средине и просторног планирања Републике Сјеверне Македоније и Меморандум о разумијевању у области здравства између Министарства здравља Републике Сјеверне Македоније и Министарства здравља Црне Горе, чиме су се стекли неопходни предуслови за јачање постојећих веза у овим областима.

Указано је на потребу унапређења и јачања интензитета сарадње у свим пољима од обостраног интереса, са посебним акцентом на области економије, имајући у виду потенцијале у домену размјене добара између двије државе, постојећег инвестиционог амбијента и туристичких ресурса. У том смислу посебно је изражено задовољство одржавањем Бизнис Форума, на којем су реномирани привредници двије државе дефинисали области од заједничког интереса у оквиру којих ће интензивирати будућу сарадњу.

Закључено је се наредна сједница двије владе одржи у Републици Сјеверној Македонији.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ / СЕКТОР ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУИ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СЈЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?