Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора и Република Сјеверна Македонија заједно у активностима очувања животне средине

Објављено: 24.05.2019. 21:12 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма
Ministarstvo održivog razvoja i turizmaMinistarstvo održivog razvoja i turizma

Министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић и министар животне средине и уређења простора Републике Сјеверне Македоније Садула Дураки потписали су данас Споразум о сарадњи у области животне средине.

Споразум представља још један од модалитета сарадње којим ће се Црна Гора и РСМ залагати за синергију иницијатива у духу отворености, укључености и узајамног учења, олакшавајући размјену кадра, промовишући координисани развој и заједнички напредак у области животне средине.

Министар Радуловић је оцијенио да ће двије земље кроз Споразум дефинисати заједничке приоритете и додатно оснажити сарадњу, рјешавајући еколошка питања, кроз дугорочне и одрживе мјере. 

Саговорници су сагласни да званичне Подгорица и Скопље имају одличне билатералне односе и да ће земље наставити да се међусобно подржавају. 

Министар Радуловић је такође казао да се Црна Гора развија као еколошка држава што захтијева посвећеност, истрајност, храбре одлуке и значајна финансијска улагања.

„Црна Гора је у потпуности посвећена испуњењу обавеза из европске агенде, прихватању и примјени европских стандарда у области животне средине, одрживом развоју, али на том путу не заборавља своје традиционалне пријатеље са којима желимо развијати и унапријеђивати већ постојеће односе, за добробит наших народа и грађана“, казао је он.

Радуловић је подсјетио да је испуњење Почетног мјерила и усвајање Преговарачке позиције за Поглавље 27 резултирало отварањем Поглавља 27 – Животна средина и климатске промјене на Међувладиној конференцији одржаној у Бриселу у децембру 2018. године, којим је Европска унија послала снажну поруку, подједнако важну и за Црну Гору али и за остале земље кандидате, и доказала да је процес придруживања жив.

Оцијенио је и да Стратегија проширења ЕУ за Западни Балкан представља шансу да се интензивирају започете реформе и убрза пут према чланству, оснаживањем међуинституционалне сарадње са свим сусједним земљама, са посебним акцентом на област животне средине.

„Свјесни чињенице да развој модерног друштва као незаобилазну посљедицу има нарушавање стања животне средине, здружено дјеловање влада, невладиних организација и цјелокупне друштвене заједнице представља императив у годинама које предстоје“, закључио је Радуловић истичући да очување животне средине представља камен темељац савременог одрживог развоја, услов за опстанак будућих нараштаја и претпоставку постојања будућности свих нас.

Министар Дураки је изразио жељу за интензивнијом сарадњом двије земље, посебно у дијелу размјене искуства у третману свих врста отпада.

Министарство одрживог развоја и туризма


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?