Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Дрљевић у Бијелом Пољу: Развој државе зависи од напретка општина

Објављено: 27.05.2019. 21:27 Аутор: КЕИ
Бјелопољска општина на вријеме је препознала користи које доноси приступање Европској унији и преузела одговорност коју све локалне самоуправе имају у том процесу, као и свеукупном развоју државе, оцијенио је главни преговарач Александар Дрљевић током посјете Бијелом Пољу.

KEI

Дрљевић је, заједно са шефицом Радне групе за поглавље 22, Иваном Вујошевић, у оквиру пројекта „Европски дан у твом граду“, посјетио Бијело Поље. Главни преговарач је, након разговора са предсједником Општине, Петром Смоловићем, учествовао у јавној дебати „Улога локалних самоуправа у приступним преговорима“. Обишао је и градску гаражу – пројекат реализован уз подршку ИПА средстава и са бјелопољским гимназијалцима разговарао о приступању државе ЕУ.

KEI

Дрљевић је током јавне дебате нагласио да је стварање услова за уједначен и стабилан економски развој у цијелој држави претпоставка напретка у процесу приступања Црне Горе ЕУ.

„Чињеница је да је основ опште развојне политике државе управо развој на локалном нивоу, локалне самоуправе имају важну улогу у дијелу планирања, припреме, финансирања и спровођења важних развојних пројеката. Због тога је изузетно важно кроз конкретне пројекте у претприступном периоду развијати капацитете и припремати нове идеје на локалном нивоу, које ће сасвим сигурно у перспективи постати предмет финансијске подршке ЕУ“, додао је он.

KEI

Предсједник Општине Петар Смоловић је оцијенио да процес децентрализације послова собом носи и већу одговорност локалних власти и пораст очекивања грађана, организација и привреде у погледу побољшања животног стандарда и квалитета живота на локалном нивоу. „Очекује се и да општине буду кључни актери у обезбјеђивању уравнотеженог и хармонизованог одрживог развоја, као и да буду укључене у процесе европских интеграција и уводе европске стандарде и најбоље праксе на локалном нивоу“, додао је он.

Према његовим ријечима, бјелопољска општина је током претходних година стекла изузетно искуство у коришћењу средстава из претприступних фондова и прекограничне сарадње, указујући на успјешне пројекте изградње колектора са постројењем за пречишћавање отпадних вода и паркинг гараже, али и оне којима је повећан степен економског развоја прекограничне регије кроз промоцију производње органске хране и унапријеђена вјерско-туристичка понуда обновом вјерских објеката и мапирањем кулутрних и историјских знаменитости.

KEI

Шефица Радне групе за поглавље 22 – Регионална политика и координација структурних инструмената Ивана Вујошевић објаснила је да се Црна Гора у оквиру овог поглавља припрема за спровођење кохезионе политике ЕУ, као једне од најбитнијих политика ЕУ која тежи смањењу разлика у степену развијености региона унутар Уније, и за коришћење такозваних структурних инструмената, као финансијске подршке ЕУ за спровођење кохезионе политике.

„У процесу припреме за коришћење структурних инструмената, од великог значаја биће јачање капацитета локалних самоуправа за припрему стратешких докумената и за припрему зрелих пројеката, спремних за финансирање и спровођење, а мораће се радити и на јачању финансијских капацитета општина за претфинансирање и кофинансирање пројеката које финансира ЕУ“, рекла је Вујошевић.

KEI

KEI

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ







Да ли вам је садржај ове странице био од користи?