Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић отворио Игре малих земаља Европе: Различитост је наше највеће богатство

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић отворио је вечерас у Будви Игре малих земаља Европе – највећу спортску манифестацију организовану у нашој земљи рекавши да су различитости Европе – од њеног сјевера до југа – данас окупљене у Црној Гори те да уз олимпијски мото „јединство у различитости“ то представља богатство какво традиционално баштини и наша земља.

„Ми у Црној Гори вјерујемо да је различитост заправо највеће богатство. На том темељу је наша држава опстала кроз вјекове, његујући све наше различитости у вјери, националној припадности и културном насљеђу. Дијелимо идеје европских визионара, који су након Другог свјетског рата, преокренули историјске токове, прихватајући да различитости нијесу пријетња; да су оне природне и да је само један одговор на њих: да их поштујемо! Зато је Црна Гора пронашла себе у друштву земаља које дијеле те вриједности и зато је након обнове независности, чију смо тринаесту годишњицу прославили прије неки дан, храбро и без двоумљења кренула путем европских и евроатлантских интеграција. Вјерујем да ћете током боравка у Црној Гори препознати тај проевропски ентузијазам код наших људи, али и наше традиционалне вриједности и посебности, на које смо поносни и које с љубављу његујемо. Све наше различитости, од крајњег сјевера до крајњег југа Европе, окупљене ових дана на једном мјесту – то је богатство које нам доносе ове Игре. Зато су ово, само у свјетлу бројки Игре малих држава. Али, по много чему другом – великих и посебних европских народа“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић отварајући у Будви Игре малих земаља Европе.

Премијер је рекао да организација Игара представља посебну част за наш Олимпијски комитет, за градове у којима ће се такмичења одржати и за цијелу Црну Гору која од обнове независности посебан значај придаје спорту у афирмацији државе на међународној сцени као и изградњи спортске инфраструктуре широм наше земље.

„С посебном пажњом се односимо према најмлађим талентима и врхунским спортистима, стипендирајући и награђујући успјешне, водећи рачуна такође и о освајачима медаља након завршетка њихове каријере. Све се то враћа држави кроз врхунске успјехе наших клубова и репрезентација, несразмјерне објективној величини наше спортске и материјалне базе. Зато многи у свијету Црну Гору препознају, прије свега, по природним љепотама и врхунским спортистима“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Предсједник Владе је пожелио спортистима да такмичења протекну у духу витештва поручујући да у спорту нема малих и великих, већ да сви имају подједнаку шансу да побиједе.

„Многи од вас су сада први пут у Црној Гори. Желим да уживате у љепотама наше земље и гостопримству наших људи“ – рекао је премијер и додао: „Желим да у вашим очима из Црне Горе понесете плаветнило нашег мора и нашег неба, а у вашем срцу црногорску искреност и пријатељство. Желим да се и у будућности враћате Црној Гори“.

Отварању Игара малих земаља Европе присуствовали су, међу осталим, предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, принц Алберт од Монака, регенти Сан Марина Никола Селва и Микеле Муратор, принцезе од Луксембурга и Лихтенштајна, предсједник Европског олимпијског комитета Јанез Коцијанчич те министри спорта седам држава учесница.


СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?