Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Душко Марковић на Премијерском сату: Влада не доноси популистичке мјере већ води политику чије бенефите осјећају грађани

„Влада не доноси популистичке мјере, нити исхитрене одлуке. Економска политика коју реализујемо, у комбинацији са одговорним фискалним анализама и социјалним дијалогом, претворена је у бенефите који се осјећају код сваког грађанина, и у свакој црногорској кући“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић на Премијерском сату.

На питање Клуба посланика Демократске партије социјалиста да оцијени социјалини дијалог који Влада води са синдикатима и послодавцима на тему неколико системски важних рјешења предсједник Владе је рекао да је готово 18.000 грађана запослено је од почетка мандата ове Владе и да свакога дана заједнички свједочимо унапређењу свеукупне друштвене инфраструктуре, која нам олакшава функционисање, али и доприноси квалитету живота сваког појединца и сваке породице.

„Поред аутопута који је историјски и грандиозан развојни подухват, сваке године градимо или реконструишемо стотине километара других путева; реконструисали смо и градимо десетине школа, вртића, обновили здравствене објекте; изградили нове пољопривредне садржаје и могућности, унаприједили енергетску и комуналну инфраструктуру све до локалних водовода. Импресиван је и број запослених и пензионера којима је ријешено стамбено питање. Дакле, све то је резултат економског раста о којем говоримо“ – рекао је премијер.

Говорећи о социјалном дијалогу предсједник Владе Душко Марковић је рекао да је Црна Гора једна од ријетких држава која је Уставом прописала постојање Социјалног савјета, у којем се усклађују интереси запослених, послодаваца и државе.

„У протеклих 11 година рада Социјалног савјета, направили смо крупне искораке у области социјалног дијалога, уважавања потреба наших запослених, пензионера и грађана уопште. А то значи изграђено повјерење са нашим економским и социјалним партнерима, и снага нашег друштва лежи управо у дијалогу, сарадњи и кохезији усмјереној ка заједничком циљу – а то је бољи живот црногорских грађана. Цијели сет закона рађен је и усаглашаван са социјалним партнерима. О њима сте дискутовали и одлучивали у овом Дому. Кроз социјални дијалог тренутно се усаглашавју Закон о измјенама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању, Закон о раду и други акти којима желимо обезбиједити адекватан и подстицајан амбијент за наше грађане и њихов стандард“ – рекао је премијер Марковић.

Прецизирајући законске одредбе које су дефинисане у оквиру дијалога у Социјалном савјету предсједник Владе је рекао да су Нацртом Закона о измјенама и допунама Закона о ПИО предвиђена рјешења којима ће се преиспитати законски услови за раније пензионисање; да је нови Закон о раду резултат високог степена консензуса Владе, послодаваца и запослених и да ће кроз његову примјену бити побољшан положај запослених и унапређена њихова права те да ће измјеном Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање бити смањена стопа доприноса за здравствено осигурање на терет послодавца за два процентна поена.

„Предано радимо и на побољшању пословног амбијента јер је важно да обезбиједимо нове инвестије, отварање нових радних мјеста и прилике за наше грађане стичу нова знања и вјештине у савременом бизнис окружењу“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић на Премијерском сату.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?