Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе Душко Марковић на Премијерском сату: План рационализације јавне управе и већина мјера Фискалне консолидације дају резултате

План оптимизације јавне управе дјелује, укупна запосленост у јавној управи је смањена за 1,4 одсто по подацима из децембра 2018, у односу на исти мјесец претходне године, у 2018. години, буџетски издаци за бруто зараде у оквиру централног буџета су смањени на око 10 одсто бруто домаћег производа (БДП), што је у складу са пројекцијом Фискалне стратегије, а Законом о буџету за 2019. годину планирано је њихово смањење на ниво испод 10 одсто БДП-а док је новом организацијом државне управе, која је у примјени од 1. јануара ове године, смањен број органа управе са 35 на 29, при чему није угрожен капацитет управе као сервиса грађана – рекао је предсједник Владе Душко Марковић на премијерском сату у одговору на питање Посланичког клуба Социјалдемократске партије да оцијени политику Владе у области рационализације јавне управе.

Премијер је рекао да План оптимизације не подразумијева отпуштање запослених на уштрб квалитета пружања јавних услуга већ да је ријеч о процесу који ће захваљујући добром планирању у оптималном року довести до повећања квалитета рада уз рационализацију послова, и релокацију запослених из управе у привреду, и друге дјелатности, а у складу са најбољом праксом и потребама грађана.

Одговарајући на други дио питања да оцијени чињеницу да је у 2018. години наплаћено 20 милиона еура акциза на дуванске производе мање него у 2017. предсједник Владе је рекао да су укупни приходи од акциза у 2017. години били за око 10 милиона еура већи од онога што је планирано Фискалном стратегијом и да је према упоредним подацима Министарства финансија за 2017. и 2018. годину, дошло до смањења обима продаје дуванских производа за 43 одсто, а да су приходи буџета од акциза смањени за 27% у првих 6 мјесеци 2018. године.

„Ми немамо чаробни штапић којим бисмо ствари промптно чинили бољим. Реално је да неке мјере превазиђу очекиване резултате, као и да их неке уопште не остваре“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић додајући да је због тога Влада пад пројектованих прихода доживјела као сигнал да мијења акцизне инструменте – па се приступило модификацији акцизне политике на дуван и дуванске производе, као и на газирана пића са додатком шећера.

Према подацима Министарства финансија, обим продаје дуванских производа за прва четири мјесеца 2019. године износи 176,54 т и у односу на исти период претходне године (131,52 т), већи је за 34,23%. Такође, подаци о количини поручених акцизних маркица за прва четири мјесеца 2019. године показују да је у односу на исти период прошле године поручено око 32% више акцизних маркица.

„Укупни приходи од акциза у 2018. години износили су 221 милиона еура, што, према прелиминарним подацима о извршењу буџета 2018. годину, представља ниже остварење од плана за око 11,5 милиона еура. Дакле, редефинисањем акцизне политике, заустављен је пад наплате прихода по овом основу и створене претпоставке за раст промета на тржишту дуванских производа“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић одговарајући на питање Клуба посланика Социјалдемократске партије.

Премијер је рекао да се показало да су мјере Фискалне консолидације добро избалансиране, што потврђују ојачана позиција Црне Горе на међународним финансијским тржиштима, снажан економски раст од близу 5% годишње и значајан раст запослености.

Одговарајући посланику Рашку Коњевићу предсједник Владе је поздравио његово посвећено и педантно праћење рада Министарства финансија.

„Лично то цијеним, а сигуран сам и да у Министарству финансија одговорно анализирају ваше примједбе и упозорења. Али ипак, сложићемо се да је ваша позиција лагоднија у односу на нас у администрацији који креирамо економску политику, јер она носи одговорност и захтијева темељан приступ у сваком сату и дану нашег професионалног ангажмана. Због тога желим да овај дијалог буде и подстицај цијелој опозицији да процесе не третира само негативно, већ свеобухватно, са њиховим и лошим и добрим ефектима, и да на тај начин доприноси рјешавању изазова“ – закључио је премијер Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?