Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе на Премијерском сату о нападима на Игора Томкића на националној основи: Одговор државе у оваквим случајевима биће одлучан и јасан

„Црна Гора је освједочено безбједан и сигуран дом сваког њеног грађанина и житеља. … Сигуран сам да држава има снаге да заштити и породицу Томкић у Беранама, и сваку нашу породицу“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић на Премијерском сату одговарајући на питање Клуба посланика Бошњачке странке, коалиције „Схqиптарет те вендосур – Албанци одлучно“ – Форца, ДУА и АА и Хрватске грађанске иницијативе како Влада процјењује сигурност Игора Томкића из Берана који је прије неколико мјесеци више пута нападнут на националној основи.

Осуђујући нападе Премијер је рекао да ће одговор државе биће одлучан и јасан и у овом, и у сваком другом покушају нарушавања суживота, односно угрожавања права, слобода и безбједности сваког појединца, као наших темељних вриједности. Додао је да је подметање пожара на објекту који припада Томкићу расвијетљено и да је лице осумњичено за то кривично дјело идентификовано и лишено слободе.

„Идентификована су и лишена слободе два лица осумњичена да су Томкића претходно физички напала. Са свим овим резултатима и активностима полиције, јавност је адекватно упозната. Такође, према информацијама које сам добио из Министарства унутрашњих послова, у овом тренутку полиција нема сазнања која би указивала да је сигурност Игора Томкића и његове породице угрожена. Без обзира на ту околност, Управа полиције спроводи континуиране оперативне мјере и радње у циљу заштите породице Томкић и њихове имовине, с обзиром на претходна кривична дјела почињена на њихову штету. Такође, информисан сам да су полицијски службеници у сталној комуникацији са господином Томкићем и предузимају све неопходне активности како би он и његова породица били сигурни. Поред тога, породици Томкић пружена је психосоцијална, интелектуална, и здравствена подршка и помоћ. Сагласићемо се, дакле, да су институције реаговале у складу са својим надлежностима, што овом приликом и поздрављам“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер је подсјетио да је Влада непосредно по нападу једногласно донијела одлуку да издвоји и уплати 12.000 еура помоћи за обнову изгорјелог објекта као и додатна средства како би Игор Томкић могао да купи неопходни асортиман за продавницу, и настави са предузетничким послом који обавља.

„Као што видите, осим снажне осуде насиља, одговор државе укључује и осигурање безбједности породице, заокружен кривично-правни прогон одговорних лица за угрожавање безбједности и уништавање имовине породице Томкић, уз одговарајућу егзистенцијалну подршку и потпору. Институционалну организованост и одлучност Владе у конкретном случају, препознао је и Савјет за грађанску контролу рада полиције, који је поздравио одлучну реакцију институција у цјелини. Јавна оглашавања овог демократског И грађанског тијела, била су усмјерена на развој позитивног друштвеног окружења које нити толерише, нити прашта насиље. Сигуран сам да држава има снаге да заштити и породицу Томкић у Беранама, и сваку нашу породицу“ – рекао је премијер Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?