Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић отворио Развојни центар Црногораца на Косову: Снажна карика за јачање веза и сарадње између пријатељских држава

Објављено: 29.05.2019. 16:35 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Црногорци на Косову и Албанци у Црној Гори су два стуба на којима стоји мост сарадње између наших држава и заједно ћемо се трудити да то не буде нестабилна балканска ћуприја, већ чврсти европски мост, казао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић на отварању Развојног центра Црногораца Косова.

„Центар ће допринијети снажењу веза са матичном државом као мјесто окупљања црногорске заједнице и његовања идентитета, културе, традиције и њених вриједности. Истовремено, Центар ће бити још једна снажна карика за јачање постојећих веза и јачања укупне сарадње између двије пријатељске државе – Црне Горе и Косова“, рекао је премијер Марковић који борави у званичној посјети Косову.

Он је додао да га радује што у разговорима са предсједником Владе Косова Рамушом Харадинајем и другим лидерима, уједно пријатељима Црне Горе са Косова, добија одлучне поруке да постоји снажна опредијељеност за унапрјеђење статуса, уставно признање Црногораца на Косову, добијање мјеста у Парламенту“.

„Доказ тог опредјелјенја је управо и данашња активност, коју су, осим великог доприноса Удружења Црногораца Косова, Управе за дијаспору, Амбасаде Црне Горе на Косову и других пријатеља, подржале и надлежне институције Косова, не само у материјалном, већ и суштинском смислу“, казао је премијер Марковић и захвалио колеги Харадинају због тога што је имао сензибилитета за значај свега онога што Развојни центар јесте и треба да постане у наредном периоду.

Предсједник Владе Црне Горе је истакао да су у дух савремене, на демократским вриједностима изграђене Црне Горе, чврсто уграђени елементи мултиетничности, мултикултуралности, поштовања једнакости међу њеним грађанима, без обзира на њихову националност, политичку или вјерску орјентацију. То је, казао је он, богатство којим се поносимо.

„Желим да искористим овај свечани тренутак да пренесем поруку свим Црногорцима који живе како на Косову тако и било гдје у свијету – Црна Гора никад неће заборавити допринос који дајете очувању црногорског идентитета и свијести о његовом значају, истовремено бивајући конструктивни и лојални грађани држава у којима живите. Увјеравам вас да ће Црна Гора наставити да пружа подршку свим вашим активностима које су усмјерене на његовање таквих вриједности“, казао је премијер Марковић.

Он је наласио значај поштовања различитости и његовања европских цивилизацијских вриједности. Предсједник Маркович је казао да је добросусједска сарадња основ и за заједничке циљеве наше двије државе, оличене и у опредјелјенју припадности европским и евроатлантским структурама.

Отварајући центар са премијером Маровићем, предсједник косовске Владе Харадинај је казао да је Косово дом свих грађана. Предсједник Косова Хашим Тачи је рекао да ће Република Косово и Црна Гора увијек бити пријатељске земље, а предсједник Скупштине Косова Кадри Весељи је рекао да Црногорци на Косову треба да се осјећају као да су у Црној Гори.

Предсједник Удружења Црногораца Косова Слободан Вујачић је рекао да ће Развојни центар бити кућа свих Црногораца са Косова и позвао Владу Црне Горе да појача економско присуство на Косову.

Отварању Центра присуствовали су, поред највиших званичника Косова – предсједника државе, Парламента и Владе и представници дипломатског кора и бројни представници Црногораца на Косову.

Посјету Косову премијер Марковић наставља билатералним сусретом са премијером Харадинајем, након којег ће имати конференцију за новинаре. Током боравка на Косову, предсједник Владе Црне Горе присуствоваће отварању аутопута Арбен Џафери.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
  

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?