Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин: Црна Гора остаје предводник процеса проширења и стабилан и искрен партнер ЕУ у региону

Објављено: 30.05.2019. 00:07 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Овогодишњи извјештај показао је да Црна Гора и даље предводи процес приступања Европској унији, а самим тим задржава и позицију стабилног и искреног партнера Европске уније на Балкану, саопштио је потпредсједник Владе Зоран Пажин након састанка са шефом Делегације Европске уније у Црној Гори Аивом Оравом на којем му је уручен годишњи извјештај о напретку Црне Горе у процесу приступања Европској унији.

„Црна Гора не очекује и не жели да јој се гледа кроз прсте, нити да буде примљена у Европску унију прије него што у потпуности испуни све потребне услове за пуноправно чланство. Одговорно прихватамо посао који је пред нама и исто тако очекујемо да наши напори и резултати буду препознанти и благовремено потврђени. Чланство Црне Горе у Европској унији могуће је једино ако смо за њега једнако заинтересовани и ми и наши европски партнери,“ нагласио је потпредсједник.

Оцијенио је да лидерска позиција Црне Горе у актуелној политици проширења Европске уније није само епитет, већ и обавеза. „Црна Гора као држава у којој је успостављен јасан институционални и правни оквир, данас показује и да су институције спремне да спроводе законе, без изузетка и са јасним циљем – да јачамо државу у којој се сваки грађанин осјећа безбједно и живи достојанствено од свог рада, и у којој институције функционишу као сервис грађана. Свакако, пред нама је још посла који треба да буде обављен да бисмо отпочели и завршну фазу приступног процеса која нас чека, како пружељкујемо, од краја ове године.“

Потпредсједник је изразио увјерење да ће Извјештај бити јасан показатељ свим државама чланицама да Црна Гора биљежи озбиљне резултате из области владавине права и да је спремна да до краја године отвори преговоре и у преосталом Поглављу 8, али и добије мјерила за затварање преговора у поглављима 23 и 24.

Најавио је да ће Влада већ ове године посебну пажњу обратити на испуњавање одређених препорука за које вјерује да могу допринијети даљем јачању кредибилитета и повјерења у институције система. „Овдје посебно желим апострофирати одређене активности које ћемо предузети у снажењу институција које се баве спрјечавањем корупције, као и даљем поспијешивању амбијента за професионалан рад медијске заједнице.“

Изразио је задовољство што је Европска комисија и ове године показала да је политика проширења жива и констатовао да је Црна Гора, са 32 отворена и три привремено затворена поглавља поносна што је задржала позицију лидера у политици проширења, у којој је први наредни кандидат постигао тек пола таквог успјеха.

„Користим ову прилику и да нашим пријатељима из Сјеверне Македоније и Албаније честитам на оствареном успјеху – добијању препоруке за отварање преговора о чланству у Европској унији, јер њихов успјех је и успјех цијелог региона, а када имамо државе региона које су на јасном курсу тежње ка усвајању западних вриједности, и Црној Гори је лакше да истраје и успије на том путу,“ закључио је потпредсједник.


КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?