Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Објављивање Извјештаја прави тренутак да сви сагледају своју улогу у процесу

Објављено: 30.05.2019. 18:12 Аутор: КЕИ
Европска комисија је у овогодишњем Извјештају дала прецизне и детаљне смјернице за што квалитетније испуњавање обавеза из приступања Европској унији и прави је тренутак да сваки члан црногорског друштва сагледа своју улогу у процесу европске интеграције и својим радом допринесе достизању чланства у ЕУ, поручио је главни преговарач Александар Дрљевић.

Главни преговарач је данас, уз чланове Преговарачке групе, представницима црнгорских медија представио налазе Извјештаја Европске комисије о Црној Гори. Радни доручак са новинарима поводом представљања Извјештаја ЕК за Црну Гору организовао је Генерални секретаријат Владе, у сарадњи са Фондацијом Конрад Аденауер.

KEI

Дрљевић је подсјетио је да овогодишњи извјештај ЕК даје оцјену оствареног напретка, како у дијелу испуњавања политичких и економских критеријума за чланство у ЕУ, тако и у погледу способности преузимања обавеза из чланства у 33 преговарачка поглавља.

„ЕК је евидентирала остварене резултате и напредак Црне Горе у процесу приступања, али и дала прецизне и детаљне смјернице у правцу наставка што квалитетнијег испуњавања обавеза из приступног периода, с нагласком на области у којима је потребно уложити додатне напоре како би ефекти реформи дали жељене резултате“, рекао је Дрљевић.

Истакао је да су у већини преговарачких поглавља препознати резултати и напредак остварен током извјештајног периода, додајући да је црногорска страна спремна за отварање посљедњег, 8. поглавља, добијање мјерила за затварање поглавља 23 и 24, као и привремено затварање више поглавља у којима је испуњењем постављених завршних мјерила остварена унутрашња спремност.

„Оцјене из Извјештаја ће нам служити као смјернице за даљи реформски рад чији је крајњи циљ достизање европског квалитета живота у Црној Гори. Објављивање Извјештаја ЕК представља прави тренутак за све чланове нашег друштва, да сагледају своју улогу у процесу европске интеграције и својим посвећеним радом допринесу достизању чланства Црне Горе у ЕУ“, поручио је главни преговарач.

Новинаре је занимало како ће се институције односити према препорукама садржаним у Извјештају, као и коментар преговарача на оцјене о слободи изражавања и плану за превазилажење свих изазова истакнутих у Извјештају кад је у питању професионализам и ефикасност правосуђа.

KEI

Преговарач за поглавља 23 и 24, Маријана Лаковић, задовољна је напретком у вишегодишњој реформи правосуђа, истичући да су Нацртом стратегије за реформу правосуђа планиране мјере које су у складу са препорукама ЕК кад је та област у питању.

„Кад је у питању слобода изражавања, Влада је у извјештајном периоду уложила напоре у циљу унапређења стања, између осталог измјенама сета медијских закона чије се усвајање очекује до краја ове године. Посвећеност полиције као и правосудних институција огледа се у чињеници да од четири напада на новинаре три су окончана правоснажним осуђујућим пресудама, док се надамо се, брзо очекује судски епилог напада на новинарку Оливеру Лакић. ЕК је у извјештају истакла и слабост медијске саморегулације. То питање није на Влади, већ на вама, представницима медијске заједнице, а Влада ће пружити пуну подршку у рјешавању овог питања, без икаквог мијесања у независност саморегулације“, поручила је Лаковић.

Главни преговарач је, одговарајући на питање о трајању процеса преговора, рекао да је задовољан урађеним, али да је незахвално прогнозирати датум учлањења државе у ЕУ.

KEI

„Чека нас још много посла до учлањења. Нама је важно да перспектива чланства постоји, а сам датум приступања зависиће не само од нас, већ и од ситуације у ЕУ и њеним чланицама. Свјесни смо да се разна дешавања, попут Брегзита, мигрантске кризе и унутрашње консолидације у ЕУ, одражавају на политику проширења. На дешавања у Унији не можемо утицати, али можемо наставити са нашим реформским активностима и усмјерити све наше капацитете у том правцу”, закључио је Дрљевић.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ





Да ли вам је садржај ове странице био од користи?