Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 123. сједнице Владе Црне Горе

Влада Црне Горе је на данас одржаној 123. сједници којом је предсједавао предсједник Душко Марковић усвојила Извјештај о имплементацији Акционог плана за спровођење Стратегије реформе јавне управе 2016-2020, за 2018. годину. У расправи је исказано задовољство оствареним позитиваним трендом у односу на реализацију из 2017. године, што говори о резултатима спроведених активности на пољу координације и управљања процесом реформе, и са политичког и оперативног аспекта. Имајући у виду наведене оцјене и препоруке из извјештаја ЕК у 2018. години, све институције укључене у процес реформе јавне управе биле су посвећене реализацији бројних активности које су наставак започетог реформског процеса. Указано је да ће снажна подршка коју је Влада пружила овом процесу у цјелини и у наредном периоду бити приоритет на политичком, економском и друштвеном плану. Такође, наглашено је да је даље реформске кораке потребно планирати реално како би се реформа спроводила са акцентом на најважније тачке: наставак процеса оптимизације броја запослених у јавном сектору, унапријеђење кадровских капацитета за спровођење реформи кроз пуну имплементацију Закона о државним службеницима и намјештеницма и успостављање система управљања квалитетом јавних услуга које пружа црногорска администарација. 

Влада је донијела Стартегију за борбу против превара и управљање неправилностима у циљу заштите финансијских интереса ЕУ за период 2019.-2022. године с Акционим планом за период 2019-2020. Основни разлог доношења овог документа је обезбјеђивање адекватног управљања средствима ЕУ кроз добро организован систем који ће, сарадњом свих субјеката укључених у процес управљања и коришћења ИПА средстава, допринијети њиховој правилној употреби и реализацији планираних активности. Дефинисаним стратешким циљевима и мјерама ће се, између осталог, ускладити домаћа легислатива са европском у дијелу обезбјеђења већег степена заштитите финансијских интереса ЕУ, ојачати административни капацитети и спроводити обуке на свим нивоима АФЦОС система, спречавати неправилности и преваре бољом комуникацијом с јавношћу и између запослених, те осигурати благовремена пријава неправилности и превара увођењем информационог система за електронско пријављивање.

Донијета је и Стратегија за остваривање права дјетета 2019-2023. с Акционим планом за период 2019 – 2020. која представља национални, свеобухватни и интересорни документ, посвећен унапређењу услова за реализацију права дјетета у свим областима обухваћеним Конвенцијом Уједињених нација о правима дјетета и њеним факултативним протоколима. Активности и мјере за остварење тих напора дефинисани су у оквиру три стратешка циља: унапређење интерресорне и интерсекторске сарадње и других кључних услова за остваривање права дјетета; побољшање доступност и квалитета социјалне и здравствене заштите и образовања за сву дјецу; спречавање свих облика насиља над дјецом и побољшање остваривања посебних мјера заштите дјеце.

Влада је размотрила Усмену информацију о потреби снажнијег и бржег унапређења пословног амбијента. Указано је на чињеницу да све захтјевнија тржишна утакмица на регионалном и ширем плану за конкурентност пословног амбијента, као најважнијег предуслова за привлачење страних инвестиција, економски раст и отварање радних мјеста, изискује посвећеност читаве администрације спровођењу координисаних мјера и активности и то на дужи рок.

Усвојена је Информација о закључивању Меморандума о оквиру сарадње за Међународни институт за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе. Ради се о регионалном пројекту за хадронску терапију канцера и истраживање у области биомедицине помоћу протона и тежих јона. Влада је прихватила текст Меморандума, којим се утврђују заједничке активности земаља учесница пројекта у реализацији Припремне фазе и не стварају никаква права или обавезе по међународном праву, а припремљен је од стране Управног одбора пројекта. 

Усвојен је Извјештај о раду Савјета за сарадњу органа државне управе и невладиних организација у 2018. години, који садржи преглед активности Савјета у претходној години и закључке и препоруке за наредни период.

Влада је усвојила Извјештај о реализацији Акционих планова (за 2015., 2016. – 2018. годину) за спровођење Стратегије сарадње са исељеницима за период 2015 – 2018. Од 64 активности дефинисаних Акционим плановима за 2015 и 2016-2018. годину реализовано је 58 - односно 90,6 одсто, док 6 активнпости или 9,4 одсто није реализовано. 

Влада је усвојила Извјештај о раду Заштитника имовинско-правних интереса Црне Горе за 2018. годину. У закључку Извјештаја је истакнута потреба кадровског јачања и боље техничке опремљености све три канцеларије Заштитника као и на чињеницу да би законом о Заштитнику имовинско-правних интереса требало да буде утврђен положај Заштитника и дефинисане његове надлежности, имајући у виду да слични органи у окружењу не постоје.

Донијета је Одлука о доношењу Измјена и допуна Просторно-урбанистичког плана Општине Мојковац. Документом су обухваћене двије локације, од којих је једна предвиђена за изградњу завода за извршење кривичних санкција, а на другој локацији се пренамјеном простора стварау услови за легализацију неформалних објеката. Доношењем Измјена и допуна ПУП-а, којим су интегрално сагледани и анализирани сви елементи намјене и организације коришћења простора, створени су услови за изградњу и подстицање даљег развоја ширег подручја.

У складу са Законом о локалној самоуправи, Влада је донијела Одлуку о упозорењу Скупштини општине Котор. Имајући у виду чињеницу да Скупштина општине Котор већ дуже од шест мјесеци не остварује своје надежности, Одлуком се, у циљу заштите права грађана на локалну самоуправу, упозорава СО Котор да у року од 20 дана одржи сједницу ради остваривања својих функција, односно извршавања законом утврђених обавеза.

Влада је утврдила Предлог амандмана на Предлог закона о измјенама и допунама Закона о унутрашњој трговини, у вези са мишљењем Законодавног одбора Скупштине Црне Горе. Амандманом су јасно прописане врсте продајних објеката и продајних мјеста који ће, изузетно од одредбе да се трговина на велико и трговина на мало не може обављати недјељом и у дане државних и других празника, имати могућност рада и овим данима.

Амандман на Предлог закона о измјенама и допунама закона о унутрашњој трговини, који је Скупштини Црне Горе поднио посланик Андрија Поповић, није прихваћен.

Нијесу прихваћени ни амандмани посланице Драгиње Вуксановић Станковић на Предлог закона о измјенама и допунама Закона о комуналној полицији, које је Влади доставила Скупштина Црне Горе.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?