Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Савјет за конкурентност подржао Предлог закона о фискализацији у промету производа и услуга

Савјет за конкурентност је на ВИ сједници, којом је предсједавао предсједник Савјета, премијер Душко Марковић, размотрио и подржао Предлог закона о фискализацији у промету производа и услуга.

Законом се уређују се поступак фискализације готовинског и безготовинског плаћања у промету производа и услуга, садржај фискалног рачуна, одређују обвезници фискализације и друга питања од значаја за фискализацију која би требало да буде у примјени од 1. јануара 2020. године. Систем електронске фискализације, који треба да замијени постојећи застарјели систем фискалних каса, омогућава интеракцију пореског органа, пореских обвезника и грађана и то кроз пријенос и праћење података у реалном времену односно кроз ефикасну контролу трансакција.

У расправи је указано да сличне системе већ користе бројне државе у окружењу и даљем иностранству те да су у свакој од држава након модернизације регистровани значајни ефекти у виду увећаних и правовремених пореских прихода, смањења неформалне економије и повећања транспарентности, а на средњи рок и смањењу пореске администрације.

Предсједник Савјета, премијер Душко Марковић, оцијенио је да је ријеч о трансформационом пројекту који, поред директног утицаја на пореску дисциплину, доприноси и промјени свијести и стандарда и унапређењу пословне етике као једне од темељних вриједности друштва демократије и економских слобода.

Савјет је размотрио Документ Савјета страних инвеститора Црне Горе о изазовима у пословању у области владавине права, са изјашњењем ресорних институција који се односи на компаније Југопетрол (проблеми у вези са пореским поступцима), Карановић/Партнерс (генералне примједбе), НЛБ Банка (генералне примједбе), Терна Црна Гора (генералне примједбе), Аддико банка (поступак инспекцијскиог надзора), Порто Монтенегро (Окончани судску спор о продаји непокретности) Порт оф Адриа (кршење ексклузивног права претовара контејнера), Црногорски телеком (регулација цијена роаминга), Теленор (порески поступак пореза на додату вриједност на продају телефона испод тржишне цијене односно под повлашћеним цијенама), Делта Цитy (захтјев за изузећем из нацрта Закона о раду који предвиђа нерадну недјељу) И Оцеан Монтенегро (очување правне предвидивости и заштите јавног интереса у случају приједлога за усвајање Концесионог акта за пружање лучких услуга у Луци Бар). У свим случајевима усвојене су препоруке надлежних ресорних институција.

Савјет је усвојио Изјашњење ресорних институција на препоруке из Бијеле књиге 2018. која је представљана на В сједници Савјета. У оквиру Бијеле књиге идентификована је 41 препорука државним институцијама, а Савјет је прихватио 17 препорука.

Усвојен је Извјештај о укључености приватног сектора у процес израде закона за период јануар – мај 2019. који представља информацију ресорних министарстава о јавним расправама и другим облицима укључивања представника приватног сектора у процес доношења прописа, и то у његовој раној фази. Савјет је препоручио ресорним министарствима да ажурно и без изузетака обављају консултације са привредом приликом израде закона који имају утицај на пословни амбијент.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?