Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора од 24. маја до 2. јуна енергетске потребе задовољавала енергијом из обновљивих извора

Црна Гора је од 24. маја до 2. јуна 2019. године први пут произвела довољно енергије из обновљивих извора за задовољење свих потреба, чиме се наша земља придружила малом броју држава које се могу похвалити да су из домаћих обновљивих извора енергије произвели сву потребну енергију.

У том раздобљу, у којем је ТЕ Пљевља била ван погона, произведено је око 82 милиона КWх енергије, а потрошено око 75 милиона КWх.

Значајан удио у овом историјском моменту имале су двије водеће црногорске хидроелектране, Пива и Перућица, у влаништвиу државне електропривреде, које већ деценијама чине окосницу националне енергетике. Но, за разлику од претходних година, када је у периоду застоја производње енергије из лигнита (ТЕ Пљевља) Црна Гора енерију увозила, ове године, централну улогу су преузели нови извори: мале хидроелектране и вјетроелектране изграђене у протеклих неколико година.

Поузданим хидроелектранама високих перформанси, на челу са највећом лучно-гравитационом браном у Европи, придружила се вјетроелектрана Крново, парк на највећој надморској висини у Европи и вјетроелектрана Можура, које су у наведеном периоду произвеле 12 одсто енергије потрошене у Црној Гори. Рекордан удио вјетра забиљезен је 28. маја, када је производња из вјетроелектрана задовољила чак 28 одсто укупне потрошње електричне енергије у земљи.

Ово десетодневно искуство, потврдило је да добра оперативна спремност, адекватни прогностички алати, квалитетна резерва у снази и добра повезаност са сусједним електроенергетским системима гарантују апсолутно поуздано напајање потрошача електричном енергијом и у системима будућности, који ће се заснивати искључиво на обновљивим изворима енергије.

Прије неколико дана, сличну вијест објавили су и британски медији, региструјући да је Уједињено Краљевство први пут од индустријске револуције током двије седмице производило енергију без употребе угља.

Наш примјер показује да црногорски допринос у испуњавању међународних обавеза даје конкретне резултате.

Црна Гора је у мају 2019. године, у духу свог уставног опредјелјенја, била еколошка држава и примјер да је глобална енергетска транзиција могућа.

Поред наведених реализованих инвестиција, за ову годину је планирана почетак пројекта изградње још два вјетропарка, а ускоро се очекује и почетак градње једне од највећих соларних електрана у Европи.

Све наведене инвестиције у потпуности су засноване ма тржишној цијени енергије и не подразумијевају никакве финансијске подстицаје инвеститорима.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?