Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Владе Милутин Симовић и регионална директорица УНДП Мирјана Шпољарић Егер отворили конференцију „Зелени дани 2019.“

Објављено: 05.06.2019. 20:26 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем мр Милутин Симовић састао се данас са помоћницом генералног секретара УН госпођом Мирјаном Шпољарић Егер. Након билатералног сусрета потпредсједник Симовић и госпођа Шпољарић Еггер су говорили на отварању конференције „Зелени дани 2019“ - Остваривање потенцијала за зелени раст, која ће се у организацији УНДП, Владе Црне Горе и Привредне коморе одржати данас и сјутра у хотелу Хилтон у Подгорици.

Потпредсједник Симовић је захвалио госпођи Шпољарић Еггер на доласку у Црну Гору и прихватању учешћа на конференцији »Зелени дани 2019«. Истакао је да њено учешће ову конференцију већ у свом првом издању потврђује као веома респектабилну и значајну, не само у оквиру Црне Горе већ и шире.

Потпредсједник је истакао да је Влада Црне Горе разумјела потребу за одржавањем конференције на ову тему, и то у години у којој је Црна Гора у преговорима са ЕУ отворила поглавље 27 – животна средина и климатске промјене, и у годинама у којим је Влада одлучна у реализовању значајних искорака у економском и укупном друштвеном развоју. „У вези са тим“, додао је Симовић „посебно нам је значајна главна тема конференције – Остваривање потенцијала за зелени раст“.

Симовић је казао да Влада Црне Горе организацијом ове конференције жели подићи ниво разумијевања концепта зеленог раста у контексту одрживог раста и развоја.

„Увјерени смо да ће конференција, како је и планирано, допринијети истицању значаја зелене економије за интеграцију економских и еколошких политика, на начин који отвара могућности за нове изворе економског раста“, казао је Симовић и захвалио госпођи Шпољарић Еггер на снажној подршци коју канцеларија УНДП у Црној Гори пружа на националном нивоу, уз висок интензитет и динамику заједничких активности, и степен реализације планираних пројеката и стратешки оријентисаних програма који у потпуности прате развојне потребе Црне Горе.

Потпредсједник Владе је констатовао да Влада Црне Горе и УНДП веома успјешно сарађују на плану имплементације политика одрживог развоја. Потпредсједник је пренио жељу за наставком сарадње у спровођењу даљих активности за интегрисање циљева одрживог развоја (СДГ) у програме и политике на националном нивоу, и достизање конкретних циљева у контексту испуњавања обавеза на плану ЕУ интеграција.

Говорећи на отварању конференције „Зелени дани 2019“, потпредсједник Симовић је захвалио УНДП-у и координационом одбору конференције на уложеном труду у претходним мјесецима, креирању квалитетног програма и одабиру тема на које ће говорити еминентни стручњаци из свијета одрживог развоја, економије, политике, банкарства, привреде, медија, невладиног сектора, итд.

Симовић је посебно истакао да је охрабрен чињеницом да је „раст“ ријеч која се најчешће понавља у вези са овом конференцијом. „Морамо да растемо, и то морамо да растемо одрживо и зелено!“ казао је Симовић и додао да „желимо да скренемо пажњу најшире јавности на значај и потребу очувања здраве животне средине као и достизања стратешког циља за одрживом валоризацијом природних добара, који ће омогућити усклађен раст наше економије.“

Потпредсједник је истакао да конференција „Зелени дани 2019“ и у наслову сугерише шта је главни задатак – остваривање потенцијала зеленог раста! „Остваривање потенцијала, а не њихово конзервирање, и остваривање раста – одрживог, зеленог раста. За то су нам потребна нова знања и вјештине, а прије свега одлучност. И зато смо данас овдје“, нагласио је Симовић. 

Потпредсједник Владе је учеснике конференције информисао да је Влада Црне Горе, полазећи од основних постулата зелене економије, а на основу карактеристика црногорске економије и природних предиспозиција, идентификовала области које су у фокусу пажње. То су: истраживање и развој, туризам, обновљиви извори енергије, пољопривреда и рурални развој, социјална сигурност, развој свеукупних капацитета и др. „За сваку од области дефинисани су циљеви, мјере, активности и буџети потребни за њихово остварење“, казао је Симовић и додао да је процијењено да у овим секторима постоји значајан потенцијал за брзо прелажење на зелене политике и праксе, и подстицање одрживог развоја земље.

На крају свог обраћања потпредсједник Владе поручио је да не смијемо више имати само зелене дане, већ морамо имати зелени и просперитетан живот.

Помоћница генералног секретара УН, Мирјана Шпољарић Егер је похвалила Црну Гору за усвајање визије зелене економије у Националној стратегији одрживог развоја. Истакла је да улагања Црне Горе у обновљиву енергију и енергетску ефикасност вец́ предводе важну економску транзицију. „УНДП је поносан што подржава Владу Црне Горе у овим напорима“, казала је Шпољарић Егер.

У свом обраћању на отварању конференције, помоћница генералног секретара УН је истакла да би уз праве политике, прелазак на зеленију економију могао генерисати 24 милиона нових радних мјеста у енергетском сектору, до 2030. године на глобалном нивоу.

„Владе и креатори политика морају прво дефинисати јасну и инклузивну визију зелене економије и раста у свим секторима - било да се ради о саобраћају, енергетици, пољопривреди или туризму - тако да временом зелено умјесто смеђег постане норма“ позвала је Шпољарић Егер.

Стална представница УНДП-а у Црној Гори, госпођа Даниела Гашпарикова је казала да је пружање подршке зеленој трансформацији црногорске економије како би се она одвијала на правовремен, предвидљив и контролисан начин, један од кључних циљева УНДП-а. Гашпарикова је поздравила недавно успостављање Еко-фонда у Црној Гори који ц́е повец́ати домац́е ресурсе за подршку нискокарбонског развоја земље. Истакла је да је данашњи догађај полазна тачка за остваривање визије Црне Горе о зеленој економији и одрживости. „Треба имати на уму једну ствар: наша је дужност да данас дјелујемо ради добробити будуц́их генерација Црне Горе“ казала је Гашпарикова.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?