Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора да настави са напретком у складу са смјерницама ЕК

Објављено: 12.06.2019. 19:50 Аутор: КЕИ
Црна Гора је постигла значајне резултате кад је у питању област конкуренције и унутрашњег тржишта и треба да настави са даљим непретком у складу са смјерницама које је Европска комисија дала у овогодишњем извјештају, оцијењено је на десетом састанку Пододбора за унутрашње тржиште и конкуренцију између Црне Горе и ЕК.

Представници црногорских институција су колегама из ЕК представили напредак који је остварен од прошлогдишњег састанка, кад су у питању области конкуренције, државне помоћи, заштите потрошача и здравља, као и реформе у сектору банкарства, осигурања и других финансијских услуга.

На састанку су размотрени и резултати остварени у области права оснивања предузећа и слободе пружања услуга, права интелектуалне, индустријске и трговинске својине, као и стање у области јавних набавки и привредног права.

KEI

Министри економије, финансија и саобраћаја и поморства, Драгица Секулић, Дарко Радуновић и Осман Нурковић на састанку су представили резултате из надлежности својих ресора, као и предстојеће активности, а њихово присуство састанку, како је оцијењено из ЕК, показује посвећеност Црне Горе интеграцијама у ЕУ.

Главни преговарач Александар Дрљевић оцијенио је да је Црна Гора кроз сва поглавља покривена овим Пододбором постигла значајне резултате.

KEI

Истакао је да Црна Гора озбиљно схвата све обавезе из преговарачког процеса, наводећи да, подсјетивши да је у марту ове године усвојена Преговарачка позиција за преостало неотворено поглавље 8. Конкуренција, те да Црна Гора очекује позив за предавање Позиције Европској комисији.

„У међувремену, нећемо сједети скрштених руку, већ ћемо наставити с радом на даљем унапређењу резултата у области заштите конкуренције и контроле државне помоћи, на чему инсистира и Европска комисија. Настављамо са активностима на испуњењу обавеза дефинисаних завршним мјерилима јер истински тежимо достизању стандарда који су неопходни за чланство у Унији“, поручио је Дрљевић.

KEI

Замјеница шефа Јединице за Црну Гору у Генералном директорату за проширење, Барбара Хесус-Жимено, указала је на значај овог Пододбора, који покрива четвртину укупног броја преговарачких поглавља.

„Свако од тих поглавља је отворено, осим поглавља 8 – Конкуренција, који је још на столу држава чланица и о ком се још расправља. Овогодишњи извјештај о напретку дао је смјернице Црној Гори за различите области. Добар напредак је остварен у поглављу 3, као и поглављу 7. Кад је у питању поглавље 4, ЕК је оцијенила да је Црна Гора спремна за наредни кроак, а у том контексту нарочито поздрављамо оснивање органа за државну помоћ“, рекла је она.

Хесус-Жимено је указала да Црна Гора треба да се фокусира на подручје јавних набавки и конкуренцију и да настави са изградњом административних капацитета, подсјећајући да ће, у складу са новим приступом у преговорима, резултати у области владавине права и даље одређивати укупан напредак у преговарачком процесу.

KEI

Министар саобраћаја и поморства Осман Нурковић се у свом излагању осврнуо на пословање и будућност националне авиокомпаније истакавши њен значајан индиректни утицај на привреду а посебно на туризам Црне Горе. “Не можемо занемарити позитивно пословање у посљедње двије године, као ни број путника које ова компанија превезе током читаве године. Не мање важно је поменути и запослене, водећи рачуна да се ради о лиценцираном особљу у чије образовање и усавршавање су уложена значајна средства”, поручио је Нурковић. Он је нагласио да се у Влади озбиљно баве овим питањем и раде на изналажењу најбољег рјешења.

Представници Европске комисије су исказали разумијевање за значај националне авиокомпаније и њен утицаја на комплетну црнгорску привреду и у том дијелу исказали спремност да, у консултацијама са црногорском странмом допринесу изналажења најбољег рјешења.

KEI

„Наставићемо са активностима на ширење свијести о значају и правилима државне помоћи, кроз подршку Агенцији за заштиту конкуренције, када је у питању изградња њених административних капацитета“, истакао је министар финансија, Дарко Радуновић.

Црногорска страна је упутила позив компанијама из ЕУ да се укључе у финансирање друге дионице изградње ауто-пута Бар- Бољаре, као и Плавог пута који ће повезати Црну Гору, Албанију, Хрватску и Грчку.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ







Да ли вам је садржај ове странице био од користи?