Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Примјена усклађених прописа најзахтјевнија фаза преговора

Објављено: 13.06.2019. 17:10 Аутор: КЕИ
Црна Гора је од почетка преговора значајно измијенила свој законодавни и институционални оквир у областима саобраћаја, животне средине, енергетике и регионалног развоја и ускладила га са европским, а примјена правне тековине представља најзахтјевнију фазу, имајући у виду сложност поглавља у административном и финансијском смислу, поручено је на 12. састанку Пододбора за саобраћај, животну средину, енергетику и регионални развој између Црне Горе и Европске комисије.

Замјеник главног преговарача Марко Мрдак оцијенио је да је Црна Гора кроз сва поглавља покривена Пододбором постигла значајне резултате, о чему свједоче и оцјене из овогодишњег Извјештаја ЕК.

KEI

„Црна Гора је снажно посвећена испуњавању обавеза у области саобраћајне политике и транс-европске мреже, чија реализација има практичан и економски значај за њене грађане јер подразумијева стварање предуслова за квалитетну инфраструктуру. Кад је у питању енергетски сектор, свјесни смо користи које добијамо усклађивањем с европским стандардима, због чега ћемо упркос захтјевним задацима и изазовима истрајати на овом путу“, навео је Мрдак.

Истакао је да је Црна Гора у поглављу 22 – Регионална политика и координација структурних инструмената наставила с планирањем неопходних мјера у овој области, како би даном приступања ЕУ била спремна за коришћење Европских структурних и инвестиционих фондова.

Копредсједавајућа Пододбора испред Црне Горе Ивана Војиновић је указала на значај тема које овај Пододбор обухвата и њихов утицај на, како цјелокупни развој црногорског друштва и унапређење квалитета живота свих грађана, тако и преговарачки процес, посебно ако се узме у обзир чињеница да реализација обавеза у овим областима доприноси реализацији 24 од укупно 87 завршних мјерила. Подсјетила је да је, од јуна 2012. када је Црна Гора започела преговарачки процес с ЕУ нормативни, стратешки и институционални оквир у области саобраћаја, животне средине, енергетике и регионалног развоја значајно промијењен и усклађен с европским стандардима, као и да су се врло израженом динамиком спроводиле и активности на изградњи инфраструктуре у области саобраћаја, енергетике и животне средине.

Поручила је да Црна Гора разумије сложеност поглавља који се тичу саобраћаја, животне средине, енергетике и регионалног развоја, будући да сви они без изузетка захтијевају снажне административне капацитете, ефикасну имплементацију, али и енормна финансијска средства првенствено потребна за изградњу инфраструктуре.

„Црна Гора је изразито посвећена испуњавању строгих захтјева из поглавља Животна средина и климатске промјене, а нарочито оних који су апострофрани у Заједничкој преговарачкој позицији за то Поглавље у виду завршних мјерила, као и Извјештају ЕК о напретку“, рекла је она.

KEI

Замјеница шефа Јединице за Црну Гору у Генералном директорату за проширење, Барбара Хесус-Жимено је истакла да је Црна Гора одрадила велики посао у областима која су предмет овог Пододбора. „Овај Пододбор је значајан за европски пут Црне Горе, али прије свега за црногорске грађане“, поручила је она. Када је ријеч о поглављу 27. Животна средина и климатске промјене, нагласила је да фокус у наредном периоду треба да буде на реализацији обавеза у области квалитета ваздуха, климатских промјена и заштите природе које воде испуњењу критеријума за затварање тог поглавља. „Западни Балкан треба да ради на зеленој Агенди, а ваша држава је ту на добром путу. Крајем маја Црна Гора је испунила потпуне потребе за енергијом из обновљивих извира“, поручила је Хесус-Жимено.

Када је ријеч о саобраћајној политици, истакла је да је током 2018. остварен напредак у тој области, те да је сада фокус на изградњи модерне инфраструктуре у региону, како би се остварио дуготрајни економски раст и даља интеграција.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ









Да ли вам је садржај ове странице био од користи?