Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: У Црној Гори 23 зелена хотела

Објављено: 17.06.2019. 16:36 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма
Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Подгорица, 12. јун 2019. године. У Црној Гори сада постоје 23 сертификована хотела, али број заинтересованих хотела и оних у процесу сертификације константно расте. Хотел Палма из Тивта и хотел Грбаљ из Будве најновији су у низу оних који су добили међународне сертификате Травелифе, односно Еколошки знак Европске уније.

Концепт „зелених“ хотела подразумијева рационалније трошење ресурса струје и воде, заштиту животне средине, популарисање концепта одрживог саобраћаја и редукцију отпада који хотел производи. Ту спада и коришћење нетоксичних средстава за чишћење и, уопште, брига о заштити животне средине.
Поштовање ,,зелених’’ стандарда не само што омогућава хотелијерима да уштеде, већ хотелима пружа и маркетиншку предност. Такође, не треба изгубити из вида чињеницу да поједини гости којима је очување животне средине важно, радије одсиједају у хотелима који поштују „зелене“ стандарде и спремни су за то и више да плате.

Пословање у складу са принципима очувања животне средине, рационалног коришћења ресурса и сталног унапређења квалитета понуде су предуслови за добијање зеленог печата – еколошког сертификата одрживости. Предности екосертификованих хотела се огледају у побољшању квалитета понуде, уштеди трошкова и позиционирању на тржиштима западне и сјеверне Европе. Еколошки освјешћени туристи очекују висок квалитет услуге, пун доживљај дестинације због чега су и спремни да издвоје више новца за боравак у сертификованом смјештају. Сертификовани хотели препознати су по економичном пословању што их чини значајним партнерима у очувању природе и борби против климатских примјена. 

Национална туристичка организација Црне Горе и Министарство одрживог развоја и туризма обезбјеђују финансијска средства за увођење еколошких сертификата сертификата ,,Травеллифе” и ,,ЕУ Ецолабел” у партнерству са Канцеларијом УНДП, а у оквиру пројекта Развој нискокарбонског туризма.

Позивамо све заинтересоване хотелијере да се пријаве за Програм подстицајних мјера у области туризма, МЈЕРА И Б - УНАПРИЈЕЂЕЊЕ КВАЛИТЕТА УСЛУГА преко web страница: www.мрт.гов.ме и www.монтенегро.травел


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?