Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Засиједао Савјет за туризам: Импресиван туристички раст поново позиционирао ЦГ као врхунску дестинацију, формирано Координационо тијело за ефикасно рјешавање изазова

Савјет за туризам је данас на сједници којом је предсједавао предсједник Савјета, премијер Душко Марковић, констатовао да туристички показатељи у првом кварталу ове године значајно премашују податке из рекордне 2018. године што, уз чињеницу да су активности на припреми шпица овогодишње сезоне реализоване или се реализују у складу са планом, указује да ће и 2019. бити веома успјешна туристичка година.

У прва три мјесеца 2019. године Црну Гору је посјетило 166.628 туриста, што је 38,15 одсто више него у истом периоду 2018. док је регистровано 645.630 туристичких ноћења – 22,4 одсто више него у истом периоду претходне године. Подаци о туристичком промету који евидентирају локалне туристичке организације показују повећање од просјечно 15,33 одсто у прве 23 седмице ове године (закључно са 14. јуном) у односу на исти период 2018. године. Ови подаци утолико су значајнији има ли се у виду да је прошле године, у којој је црногорски туризам потукаио све рекорде, број туриста повећан за 10,24 одсто у односу на 2017, а број ноћења за 8,17 одсто – наведено је у Извјештају о реализацији активности предвиђених Планом припреме љетње туристичке сезоне за 2019. годину који је Савјет размотрио.

Пораст броја туриста и броја ноћења пратио је и раст прихода – у 2018. за 8,59 одсто више него у 2017, а у првом кварталу ове године приход је повећан за 7,9 одсто у односу на рекордну 2018. годину када је Црна Гора први пут премашила милијарду еура прихода од туризма.

У Извјештају је констатовано да посебан квалитет представљају чињенице да туристичке сезоне из године у годину почињу раније и трају дуже. Значајан раст броја туриста у колективном смјештају остварен је са тржишта Њемачке (број долазака за прва четири мјесеци већи је пет пута у односу на исти период прошле године), дупло већи промет евидентиран је са тржишта Аустрије, Уједињеног Краљевства (увећање за 32,25 одсто), Француске (увећање за 11,23 одсто) и Пољске (увећање за 10,24 одсто).

Констатовао је да су овако добри туристички трендови, резултат прије свега побољшања квалитета смјештајних капацитета и развоја нових туристичких садржаја и понуде. Само у мандату ове Владе отворено је око 70 хотела углавном категорије 4 и 5 звјездица, само у прошлој години подржано око 30 пројеката везаних за развој производа. Унапријеђена је авиодоступност и реализоване бројне активности на промоцији туристичке понуде од стране Националне туристичке организације и Министарства одрживог развоја у туризма.

Предсједник Савјета Душко Марковић констатовао је да је импресиван раст туризма као водеће привредне гране и по обиму и по финансијским ефектима поново позиционирао Црну Гору као врхунску туристичку дестинацију што је резултат за похвалу не само Владе већ цјелокупне туристичке привреде и свих актера укључених у црногорски туризам.

И поред значајног унапређења који је евидентан из године у године, Савјет је указао на ограничења која постоје када су у питању повремени застоји и гужве у саобраћају, пропусност граничних прелаза, извођење грађевинских радова током сезоне, побољшање комуналне уређености. Констатовани је да је ограничења неопходно рјешавати кроз додатну координацију државних органа надлежних за ова питања и институција на локалном нивоу. Такође, Савјет је истакао потребу на додатном ангажовању када је у питању запошљавање странаца и дефинисање системских рјешења у вези са образовањем и усавршавањем недостајућих кадрова у сектору туризма. У циљу ефикасног праћења одвијања туристичке сезоне и предузимања мјера за превазилажење изазова, посебно током предстојећег шпица туристичке сезоне, Савјет је формирао Координационо тијело за праћење сезоне на чијем је челу министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?