Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић: Влада жели да обезбиједи талентованим ученицима и наставницима прилику да развијају креативност и иновативност

Објављено: 19.06.2019. 19:00 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Влада Црне Горе ће настојати да обезбиједи боље услове талентованим ученицима и њиховим наставницима да развијају креативност и иновативне идеје преточе у дјела, као и да систем образовања буде компатибилан са потребама економије 21. вијека, казао је предсједник Владе Душко Марковић на састанку са амбасадорком Уједињеног Краљевства Алисон Кемп и директорицом Британског савјета Вањом Маџгаљ.

На састанку је разговарано о пројекту Британског савјета „Школе за 21. вијек“ у оквиру којег ће свим основним школама у Црној Гори бити донирано 4.000 микро рачунара уз помоћ којих се учи програмирање, али и развој критичког мишљења и рјешавање проблема, те подстиче креативност. Пројекат је регионалног карактера, обухвата шест држава Западног Балкана и вриједан је 10 милиона фунти. 

„Нема напретка и перспективе уколико систем образовања не уподобимо са потребама развоја. Морамо дати прилику талентованима да доприносе развоју земље и помогну да нашу економију трансформишемо ка дигиталној – економији 21. вијека“, казао је предсједник Марковић.

Он је захвалио британској влади на подршци кроз овај и бројне друге пројекте и оцијенио да је то потврда партнерства и пријатељства двије државе.

На састанку је разговарано и о начинима на који Влада Црне Горе може да помогне да се обезбиједи одрживост овог пројекта, али и да се обезбиједи талентованим ученицима да се усавршавају и стичу специјализована знања и вјештине. Обуке наставног кадра оцијењене су изузетно значајним, а саговорници су се сагласили да је важно наћи начин да се оформи одређени центар за развој иновација за младе.

Овом приликом, ученици ОШ „Вук Караџић“ из Берана Миро Марјановић и Мило Шекуларац, као и њихов наставник информатике Милун Чукић представили су премијеру Марковићу „Аутоматизовани пластеник којим управља микро рачунар мицро:бит“ који је настао у првој фази пројекта „Школе за 21. вијек“.

Ученици су казали да им је жеља била да помогну пољопривредницима и појаснили да унутар пластеника мјере свјетлост, влажност као и температуру и да се у односу на то, по аутоматизму, у пластенику отварају/затварају прозори, пушта/гаси вода или пали/гаси свјетло.

„Велико ми је задовољство што сам данас имао прилику да вас угостим и да видим ваш пројекат. Честитам на постигнутим резултатима“, казао је премијер Марковић и истакао да су они и други млади талентовани ученици и њихови наставници будућност Црне Горе.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?