Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Главни преговарач у Сткхолму: Приступање ЕУ покретач развоја Западног Балкана

Објављено: 24.06.2019. 17:59 Аутор: КЕИ
Приступање Европској унији један је од најјачих покретача економског развоја, због чега све државе Западног Балкана имају интерес да истрају на том путу, уз већу присутност ЕУ и одговоран однос према региону, те узајамно повјерење и разумијевање, поручио је главни преговарач Александар Дрљевић на конференцији у Стокхолму.

Дрљевић је учествовао на министарској конференцији о Западном Балкану, која је у Стокхолму окупила представнике Европске комисије и министре вањских послова и европских интеграција држава Западног Балкана.

„Приступање ЕУ показало се као један од најјачих покретача економског развоја, стабилности и мира и зато сви дјелимо интерес да тај процес наставимо. Улагање у стабилност и просперитет региона је, заправо, улагање у сигурност и будуц́ност ЕУ, односно Европе у цјелини. С друге стране, грађани земаља Западног Балкана имају све вец́а очекивања од ЕУ. Очекују да Унија буде још присутнија у нашем региону, као међународно признати актер и донатор, да се са још већом пажњом односи према овом дијелу континента, као и да подстиче даље реформе уважавајући напредак и постигнуте резултате“, истакао је Дрљевић.

KEI

Према његовим ријечима, ЕУ је на почетку процеса приступања држава Западног Балкана схватила да би заостајање овог дијела континента, нарочито у инфраструктурном смислу, утицало на просперитет читаве ЕУ. „Интеграција Западног Балкана у ЕУ је дугорочан процес кроз који морамо побољшати владавину права, ојачати наше институције, реформисати наша друштва и убрзати економски развој“, додао је главни преговарач.

Дрљевић је нагласио да је Црна Гора током седам година преговора о приступању постигла много, подсјећајући на 32 отворена поглавља, као и очекивање да преостало преговарачко поглавље 8 - Конкуренција отворимо до краја ове године.

„Данас имамо успостављен законодавни оквир у вец́ини области, који је усклађен са европским прописима и стандардима. Оснажили смо наше институције и побољшали наше административне капацитете. Ипак, најважније је што наши грађани у свакодневном животу осјећају ефекте реформи“, поручио је Дрљевић.

Он се на маргинама конференције састао и са министарком вањских послова Шведске, Маргот Валстром, са којом је размијенио мишљење о напредовању Црне Горе према чланству у ЕУ и захвалио на експертској подршци коју та држава пружа Црној Гори кроз Таиеx инструмент.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?