Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на Пословном форуму у Бакуу представио предности улагања у нашу земљу: ЦГ је најстабилнија држава ЗБ и сигурна инвестициона дестинација

Предсједник Владе Душко Марковић поручио је данас у Бакуу на Пословном форуму Азербејџан – Црна Гора да је наша земља најстабилнија држава региона Западног Балкана, земља високог економског раста и издашних улагања у инфраструктуру што је уз чланство у НАТО-у препоручује азербејџанским инвеститорима.

„Стабилност је предуслов економског просперитета, а извјесност ријеч која је једнако важна и у политици и у економији. Црна Гора је данас најстабилнија земља у региону Западног Балкана и у овом дијелу Европе. То нас чини економски и политички поузданим партнером. … Чланство у НАТО-у био је сигнал инвеститорима да је Црна Гора дестинација која у домену безбједности дијели највише стандарде и вриједности партнерских држава потврђујући сигурност за већ повољан инвестициони амбијент. Већ у првој години након учлањења видјели смо значајан пораст инвеститора и броја туриста из земаља НАТО-а“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић обраћајући се Пословном форуму који је окупио десетине црногорских и азербејџанских привредника.

Предсједник Марковић је рекао да црногорска економија већ три године заредом биљежи једну од највећих стопа раста у Европи, више од 4,7 одсто на годишњем нивоу, те да је само за двије посљедње године повећан број запослених за готово 8 одсто, да у Црној Гори послују инвеститори из више од 110 држава, да су у нашој земљи присутни најпрестижнији свјетски туристички брендови и да Црна Гора има највећу стопу страних директних инвестиција по глави становника у региону, са укупно уложених 6,5 милијарди еура у периоду од 2006. до 2018. године.

„У области туризма Црна Гора се у посљедњих 15 година, кроз пројекте као што су Порто Монтенегро и Луштица, те валоризацијом природних љепота и потенцијала, позиционирала као једна од најбрже растућих туристичких дестинација. Тренд се наставља кроз црногорско – азербејџанско партнерство и пројекат Порто Нови који собом носи нови ниво престижа, отварањем јединог хотела у Европи у оквиру бренда „Оне & Онлy”. Пројекат Порто Нови се реализује сходно плановима, а са иницијалних 260 милиона еура, улагања се крећу ка додатно планираних 970 милиона, што га сврстава у сам врх страних инвестиција у Црној Гори. … У области енергетике, изградњом подводног кабла за пренос електричне енергије који спаја црногорску са италијанском обалом, Црна Гора се позиционирала као регионално енергетско чвориште. За земљу скромних демографских бројки, ово има велики значај. И у области енергетике Црна Гора и Азербејџан имају конкретне активности. Пројекат Трансјадранског гасовода (ТАП), који, заједно са краком Јадранско – Јонског гасовода (ИАП – дужине 94 километра кроз Црну Гору), не само да ће означити стратешко повезивање наше двије државе и оснажити енергетске изворе Црне Горе, веће ће и учврстити позицију Црне Горе као енергетског чворишта“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер Душко Марковић је рекао да је државни приоритет сада развој Сјеверног региона, који нуди велике шансе инвеститорима, те да држава улаже до сада највећи новац у градњу и обнову саобраћајне инфраструктуре.

„Језик привреде је универзалан. То је језик у чијем су основу обострана корист и развој као услов општег напретка. Када на њему разговарају пријатељски народи и културе, као што је то у случају Црне Горе и Азербејџана, можемо да очекујемо даљу перспективу и благостање за наше грађане“ – закључио је предсједник Владе Душко Марковић на Пословном форуму Азербејџан – Црна Гора.


СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?