Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе о ували Валданос: Појединци имају двоструке аршине – декларативно за очување маслињака, а истовремено бесправно подижу објекте

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић рекао је данас у Парламенту да је Влада због околности које постоје у Општини Улцињ и свјесна значаја тог града за туризам и привреду Црне Горе инсистирала да први плански документ који је усвојен у мандату ове Владе буде управо Просторно урбанистички план Општине Улцињ, али да појединци имају двоструки аршине: декларативно се залагажу за очување маслињака у Валданосу, а истовремено бесправно подижу објекте ради бизниса, имовинског интереса, или личног комфора.

Одговарајући на питање Клуба посланика Бошњачке странке, коалиције „Схqиптарет те вендосур – Албанци одлучно” – Форца, ДУА и АА и Хрватске грађанске иницијативе докле се стигло са поступком повраћаја имовине власницима у ували Валданос премијер је рекао да су стављена су ван снаге планска рјешења која су предвиђала изградњу великих туристичких капацитета, којима се оштро противила локална заједница, а онда је управо на локалитету Валданос у потпуности забрањена изградња стамбених и туристичких објеката – те је овај простор резервисан искључиво за потребе маслинарства и у мањем дијелу спорта и рекреације.

„Имам потребу да саопштим податак да је само у априлу ове године идентификовано 15 лица која су нелегално градила или граде на локацији маслињака. У питању су различите куће за одмор, еко села, кампови – све оно што је сада забрањено на том локалитету и чему се противила локална заједница у вријеме када је такве планове исказивала држава. Са друге стране, што ме посебно забрињава, обавјештен сам да адекватна асистенција и подршка локалне самоуправе изостаје. Знате да не бјежим од одговорности – али дајте да је онда сви прихватимо и одговарамо за дио своје надлежности. И, уколико смо заједно на овом задатку, да сви нешто и предузмемо. Али не могу ни појединци имати двоструке аршине. Не можемо се декларативно залагати за очување маслинаде у Валданосу, која је сложићемо се, симбол улцињског краја, а онда бесправно подизати објекте ради бизниса, имовинског интереса, или личног комфора. Осамнаест хиљада стабала стољетних маслина у Валданосу су опште и трајно добро које ће превазићи и надживјети нашу генерацију, као што је и претходне. Зато смо обавезни да је заштитимо од свих облика девастације. И држава ће остати одлучна у намјери да простор маслињака у Валданосу сачува и користиће сва законом прописана средства да се починиоци казне и заустави девастација простора“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић одговарајући на питање посланика и потпредсједника Скупштине Црне Горе Генција Ниманбегуа.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

  
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?