Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе Душко Марковић: Аутопут је инвестиција у нашу будућност коју подржавају три четвртине грађана ЦГ

„Аутопут је инвестиција у нашу будућност. У њу улажемо своја и средства која смо позајмили и то под најповољнијим условима, како бисмо обезбиједили одрживи раст и развој за нашу и за генерације послије нас. … Не постоје било каква отворена питања везана за реализацију намјенског кредита нити је Црна Гора није дала земљу као имовину за обезбјеђење кредита. .. Кредити се не троше за рјешавање социјалних проблема и „миран мандат“ Владе већ за развој у функцији унапређења квалитета живота грађана“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић на Премијерском сату.

Одговарајући на питање Клуб посланика Социјалдемократа и Либералне партије Црне Горе о спекулацијама које се често чују како нашу земљу наводно чека „дужничко ропство“ због кредита подигнутог за градњу Аутопута предсједник Владе је рекао да се у јавности неријетко покушава проблематизовати утицај кредита кинеске Еxим банке за изградњу прве дионице аутопута на стање наших јавних финансија, са инсинуацијама о потешкоћи отплате кредита, теоријама завјере о заложеном земљишту и слично.

„Зато прије него Вам детаљно одговорим, а у нади да ћемо тиме ставити тачку на приче “рекла-казала”, са овог мјеста поручујем да апсолутно ништа од тога о чему се спекулише - није тачно. А ево шта јесте: Истина је да не постоје било каква отворена питања везана за реализацију тог намјенског кредита, нити наша држава касни са исплатама, будући да период отплате кредита није ни почео. Отплата овог кредита почиње у јулу 2021. године, и износиће 66,4 милиона долара годишње, током 14 година отплате, а чиниће око једне петине укупног јавног дуга. До сада је повучено око 655 милиона долара из кинеског кредита, а завршетак прве дионице аутопута се очекује током 2020. године. Истина је такође да Црна Гора није дала земљу као имовину за обезбјеђење кредита. Наиме, кредит је добијен на основу најбољих услова које је конкретна банка у том тренутку понудила на глобалном финансијском тржишту. Сликовито, између осталог, понуда Еxим банке имала је каматну стопу од 2 одсто , а другорангирана понуда каматну стопу која се кретала од 4,31 одсто до чак 7 одсто . И грејс период је био драстично повољнији код кинеске банке. Рачуница је, не сумњам, сада јасна“ – рекао је премијер Душко Марковић додајући да нема говора ни о каквом „дужничком ропству“.

Премијер је рекао да је Влада пројектовала отплату наведених кредита у оквиру отплате укупног јавног дуга, што је дио Стратегије управљања јавним дугом Црне Горе.

Говорећи о ефектима градње аутопута предсједник Владе је рекао да је изградња прве дионице ауто-пута, заједно са осталим инвестиционим пројектима у земљи, утицала на раст бруто инвестиција у земљи у 2018. години.

„Снажна инвестициона потрошња утицала је на раст у грађевинарству, саобраћају, повезаним дјелатностима, што је све допринијело економском расту од близу 5 одсто који смо остварили у посљедње двије године. Према прелиминарним пројекцијама Министарства финансија, очекивани нето ефекат пројекта изградње приоритетне дионице аутопута на реални БДП на крају 2019. године износиће око 4,3 одсто , а на крају 2021. око 3,9 одсто . Узимајући у обзир наведени ефекат овог пројекта на економију, очекује се да ц́е ниво БДП-а, у 2021. години, у односу на 2015. годину, бити реално вец́и за око 20,0 одсто . То је и импресиван и потребан раст који своје ефекте тек треба да искаже. Дакле, пред нама су данас ефекти раста које ауто-пут доноси током изградње, а праве бенефите по развој он ће донијети кроз своју експлоатацију и то управо кроз равномјерни регионални развој и већу безбједност наших грађана и туриста, како сте и апострофирали у свом питању. Допринијеће бољој доступности неколико ски ризорта на Бјеласици, будућем ски ризорту на Хајли, као и бољој повезаности привредника и грађана са Сјевера са централним и јужним дијелом Црне Горе“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Говорећи о отплати кредита премијер је рекао да ће приходи од путарине износити око трећину ануитета те да Влада ствара претпоставке за градњу наредне дионице која неће бити финансирана из кредита.

„Када је у питању изградња ауто-пута, јасно је да је ово је инвестиција у нашу будућност. У њу улажемо своја и средства која смо позајмили и то под најповољнијим могућим условима, како би обезбиједили одрживи раст и развој за нашу и за генерације послије нас. Дакле, инвеститор је држава Црна Гора, а не Кина или било која друга земља. И за крај, саопштићу податак који је показало истраживање урађено за потребе Комуникационе стратегије Владе Црне Горе прошле године, а које показује да чак 76 одсто грађана Црне Горе подржава изградњу ауто-пута. То је за мене, као предсједника Владе и једног од заговорника овог пројекта, много важније од поговарања оних који који оспоравају напредак Црне Горе, или му макар не доприносе“ – закључио је премијер Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

   
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?