Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић на Премијерском сату: Црна Гора је на сигурном и извјесном путу економско-социјалног и укупног друштвеног напретка

„Влада у континуитету ради на унапређењу економског стања и стварању друштвеног и социјалног амбијента који ће значити бољи живот за сваког грађанина Црне Горе. То су данас општеприхваћене и видљиве чињенице иза којих стоји значајан резултат“, саопштио је предсједник Владе Душко Марковић данас на Премијерском сату, одговарајући посланици Анки Вукићевић на питање о стању социјално-друштвеног амбијента у Црној Гори.

Предсједник Марковић је подсјетио да најновији показатељи ЕУРОСТАТ-а за 2018. годину указују да је бруто домаћи производ по становнику према стандарду куповне моћи, као важан показатељ животног стандарда, у 2018. години у Црној Гори повећан на 47 одсто просјека ЕУ, што је највише у региону, будући да је у осталим земљама Западног Балкана на око 40 одсто ЕУ просјека или ниже. Он је оцијенио да је повећању животног стандарда допринио економски раст од близу пет одсто у прошлој години. Позитиван тренд је настављан и у првом кварталу 2019. године када биљежимо раст од три одсто, и то на већ високо подигнутим развојним стандардима, што је изнад просјека ЕУ.

„Реализују се и спроводе бројне политике и реформске мјере за побољшање социјалног статуса запослених, поспјешивања нових прилика на тржишту рада, нарочито за рањиве категорије становништва. Резултати остварени у односу на почетак мандата Владе довољно говоре о опредијељености и посвећености ка постизању постављених циљева. Наиме, просјечан број запослених у првих четири мјесеца 2019. је за скоро 18.000 већи у односу на исти период 2018. године. Дакле, то је у процентима импресивних 8 одсто. Слажем се са Вама да можемо разговарати и о квалитету радног мјеста и свега онога што оно доноси, али то је чињеница, то су новозапослени људи“, нагласио је Предсједник Владе

Када је ријеч о исељавању, нарочито младих људи, Премијер је рекао да ми радимо на томе да успоримо и зауставимо одлазак из Црне Горе, нарочито ако је он мотивисан економским разлозима.

„Људи су, слажем се са Вама, највећи капитал, и Влада ће у континуитету давати одговор на тај изазов. Он је већ почео да се региструје кроз снажан инвестициони и развојни замах, посебно на сјеверу земље, гдје је исељавање и задобило карактер повремене појаве. И наша политика развоја, односно улагање у развој сјевера, није заснована на грубој политици или политичком интересу или добијању гласова, него баш, између осталог, и због овога, да тамо развојни потенцијал који имамо претворимо у могућности за становнике сјевера, за младе људе, да они остају тамо, живе, имају свој комфор а истовремено зарађују за себе и породицу. Мислим да заједно сви треба да наставимо и ту политику, да је подржимо и снажно стојимо иза ње јер је она доприноси добру цијеле земље. Уравнотежени регионални развој, кроз бројне подстицајне мјере, прије свега у области пољопривреде, смањиће одлазак становништва из села у градове, и из мање развијених у развијенија подручја. Барем радимо на томе, можда се неће десити али радимо на томе“, рекао предсједник Марковић.

Говорећи о конкретним пројекима који утичу на унапређење услова живота, Премијер је подсјетио на изградњу средње школе у Голубовцима вриједне 4,5 милиона еура; око милиона еура уложених у реконструкцију дијела пута Рожаје-Штедим; пола милиона еура за трг у Плаву; као и на подршку за 95 младих пчелара или бесповратну подршку од по 10.000 еура за 144 млада пољопривредника. Поменуо је и санацију пруге према сјеверу вриједну преко 4 милиона еура, тендер за Дом старих у Никшићу вриједан 2,7 милиона еура, почетак радова на туристичкој и спортској валоризацији простора некадашњег Јаловишта у Мојковцу, као и реконструкцију Дома здравља у Беранама и најаву нових адаптација, вриједних 6 милиона еура, у циљу повећања енергетске ефикасности у нашим домовима здравља и болницама.

„Буџети које је предлагала ова Влада, а који су усвајани овдје у Парламенту, су развојни а не потрошачки! Треба нам вријеме да то видимо и конкретно осјетимо. Подсјетићу Вас да је Капитални буџет од 320 милиона еура највећи од обнове независности. Иако нам се често спочитава задуживање, ова Влада ни један еуро из задужења није искористила за текућу потрошњу. Сваки еуро је уложила у развој. И не мислим да гријешимо, јер улажемо у будућност земље и наших грађана“, истакао је предсједник Марковић, уз оцјену да су активности у области социјалне и дјечје заштите значајно утицале на стварање амбијента сигурности за грађане, посебно за оне који су материјално и здравствено угрожени.

„У том смислу, илустративан је податак да је у 2018. години по основу остварених права из социјалне и дјечје заштите опредијељено око 75 милиона еура. И по овом критеријуму смо у врху регионалних, па и ширих стандарда“, нагласио је Предсједник Владе.

Када је ријеч о положају лица обољелих од болести зависности и ментално обољелих грађана, Премијер је оцијенио да се наш јавни здравствени систем успјешно носи и са изазовима ове врсте, саопштивши да, према подацима Института за јавно здравље, у посљедње четири године није дошло до повећања броја обољелих од менталних болести. Имајући у виду да заштита и унапређење менталног здравља представља сложен процес који обухвата бројне сегменте, а као исказ одговорног односа према здрављу наших грађана, Влада Црне Горе је усвојила Стратегију заштите и унапређења менталног здравља за период 2019-2023. године.

„Уз подсјећање да је прошле године отворен Центар за аутизам, развојне сметње и дјечију психијатрију - желим и да Вам кажем да је урађен главни пројекат и завршена ревизија пројекта за градњу Клинике за психијатрију, чиме ће трајно бити ријешен проблем услова и смјештајних капацитета ментално обољелих пацијената. Процијењена вриједност изградње и опремања Клинике за ментално здравље износи 5.6 милиона еура“, рекао је Премијер, закључивши да је Црна Гора на сигурном и извјесном путу економско-социјалног и укупног друштвеног напретка,те да ће Влада наставити да тај пут трасира сваког дана и на сваком мјесту гдје је то потребно.
  
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ФОТО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмЕwРзјЕ

ВИДЕО: хттпс://yоуту.бе/оyВ3хееwл7М
  
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?