Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Усвојен Предлог закона о узимању и пресађивању људских органа у сврху лијечења

Објављено: 27.06.2019. 22:19 Аутор: Министарство здравља
Влада Црне Горе је на данашњој сједници подржала измјене Закона о узимању и пресађивању органа у сврху лијечења.

Овим законским рјешењим уређено је донирање органа од умрлог лица на основу његове претходне сагласности коју даје као пунољетно, пословно способно и лице способно за расуђивање код изабраног доктора.

'У случају наступања мождане смрти лица која нијесу дала ову сагласност, нити изјаву код изабраног доктора да се изричито противе овом поступку, сагласност за узимање, односно давање органа може да да члан њихове уже породице', казала је проф.др Весна Мирановић , национални координатор за трансплантације и замјеница министра здравља након сједнице Владе.

Предложена рјешења дају могућност повећања броја особа које ће заживотно, потписивањем донорске картице дати пристанак да у случају мождане смрти његови органи буду коришћени у сврху лијечења, као и повећања броја трансплантираних органа лицима којима је то једини начин лијечења. 

'Промјена свијести грађана у синергији са квалитетним законским рјешењима може довести до истинских помака у трансплантационој медицини. Нека нам као полазна основа за поређење служи податак да је у Клиничком центру Црне Горе утврђена мождана смрт код 47 особа у последњих неколико година, а да су само двије породице дале сагласност за донирање органа', казала је Мирановић. 

Законом о узимању и пресађивању људских органа у сврху лијечења из 2016. године није било уређено давање сагласности пунољетних лица, правно способних и способних за расуђивање за донирање органа у случају мождане смрти чиме им је ускраћено право да искажу личну слободну вољу док су овлашћења у смислу одлучивања о узимању органа пренијета искључиво на породицу.

У циљу спрјечавања свих облика злоупотреба, новим законским рјешењем се прописује вођење регистара свих сагласности за узимање органа, као и изјава о њиховом опозиву или измјени и регистара давалаца органа. Ове регистре ће водити Министарство здравља, на основу сагласности и података добијених од изабраних доктора и болничких координатора.

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?