Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора на листи глобалног индекса отворености економија најбоље рангирана земља региона

Црна Гора је на листи глобалног индекса отворености економија, који је редовно објављује британска фондација Легатум институт на овогодишњој листи најбоље пласирана држава нашег региона.

Истраживање је обухватило 157 држава, које су рангиране у односу на степен отворености и процјену фактора који утичу на трговинску способност, како на домаћем тако и на међународном нивоу.

Према спроведеној анализи Црна Гора је заузела 48. мјесто, што је напредак, од четири позиције, у односу на 2018. годину када се налазила на 52. мјесту. Појединачно посматрано, по категоријама које су анализиране, Црна Гора се у односу на стање у области инфраструктуре и приступ тржишту налази на 49. мјесту, по инвестиционој клими на 50, условима пословања на 51. и владавини права на 52. мјесту.

Када је регион у питању, Хрватска је на 49. мјесту, Сјеверна Македонија на 59, Србија 65, Босна и Херцеговина на 93. мјесту, док подаци за Косово нијесу обухваћени овим истраживањем.

Сходно налазима извјештаја Црна Гора је у десетогодишњем периоду, континуирано унапређивала отвореност своје економије и налази се на другом мјесту по успјешности десетогодишње промјене у односу на остале земље рангиране извјештајем. У 2009. години Црна Гора се налазила на 59. мјесту и од тада континуирано биљежи раст на овој листи.

Узимајући у обзир посебне индикаторе који припадају различитим стубовима, на основу којих се анализира отвореност економије, Црна Гора биљежи прву позицију код степена либерализације спољне трговине, постојања консензуса о демократији и тржишној економији као кључним циљевима друштва, као и томе да радне вјештине не представљају ограничења за бизнис.

На свјетском нивоу Хонг Конг је на првом мјесту по степену отворености, Сингапур и Холандија на другом, односно трећем мјесту, док је Уједињено Краљество на седмом мјесту, а САД на деветом мјесту.

Циљ овог истраживања је не само да представи бенефите које ствара економска конкурентност и отвореност, већ да дефинише и измјери степен економске отворености на начин који ће бити користан политичким лидерима за имплементацију адекватних политика које ће побољшати економску стабилност и просперитет.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?