Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са састанка потпредсједника Владе мр Милутина Симовића са министарком енергетике Републике Бугарске Теменужком Петковом

Објављено: 01.07.2019. 18:09 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем, мр Милутин Симовић примио је данас у посјету министарку енергетике Републике Бугарске Теменужку Петкову.

У отвореном и срдачном разговору потпредсједник Симовић и министарка Петкова су констатовали да Црна Гора и Република Бугарска одржавају традиционалне пријатељске односе и интезивне контакте на свим нивоима. Чврсте темеље засноване на таквим односима потребно је искористити за отварање нових поља у економској сарадњи, сагласили су се саговорници. Потврђена је спремност двије земље да снажније раде на јачању економске и трговинске сарадње, посебно у областима туризма, пољопривреде, енергетике и саобраћаја.

Потпредсједник Симовић је министарку Петкову информисао о пројектима које је Црна Гора у области енергетике реализовала у претходном периоду, као и пројектима који су у фази припреме, а који ће унаприједити структуру црногорске енергетике и доринијети још снажнијем економском расту. Симовић је казао и да је Црна Гора креирала стабилан и предвидив законодавни оквир, који је у цијелости усклађен са законодавним оквиром ЕУ.

И ова прилика је искоришћена да потпредсједник Симовић искаже дубоку захвалност Бугарској на подршци коју пружа Црној Гори у преговарачком процесу са ЕУ и коју је пружала током процеса приступања НАТО савезу.

Министарка Петкова је казала да питање проширења ЕУ на Западни Балкан није интерес само Црне Горе и региона, већ и снажан интерес Бугарске и саме ЕУ. С тим у вези је честитала на оствареним резултатима у преговарачком процесу и потврдила да ће Црна Гора у Бугарској и даље имати поузданог партнера и заговорника њеног чланства у ЕУ.

Министарка Петкова је истакла да њена земља жели пронаћи најбољи модел сарадње са Црном Гором у области енергетике, имајући у виду велике потенцијале двије земље који се отварају захваљујући инфраструктурним пројектима који су у току, и чињеници да Црна Гора постаје важно енергетско чвориште у региону, а Бугарска све значајнији извозник енергије.

Потпредсједник Симовић и министарка Петкова су се сагласили о потреби усмјеравања привредника двије земље на учвршћивање и ширење међусобних веза, креирања успјешних партнерстава и стварања услова за увећање уравнотежене трговинске размјене.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?