Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

За завршну фазу преговора са ЕУ потребна нова енергија и фокусираност свих грана власти и независних институција

Објављено: 01.07.2019. 22:08 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе
Све гране власти и независне институције морају уложити нову енергију и максималну фокусираност на испуњавање конкретних обавеза у циљу даљег јачања владавине права, како би Црна Гора што прије добила завршна мјерила за преговарачка поглавља 23 и 24, оцијењено је на конститутивној сједници Савјета за владавину права у новом саставу, којом је предсједавао потпредсједник Владе Зоран Пажин.

Представљајући методологију рада новог Савјета, потпредсједник Пажин је нагласио важност брзог остварења конкретних резултата у области борбе против корупције и организованог криминала, трговине људима, прања новца, одузимања имовине стечене криминалом, снажења интегритета институција и другим значајним питањима из области владавине права.

„Све црногорске институције морају исказати и спремност и знање да у кратком року испуне све оно што Европска комисија препоручује да је потребно учинити за добијање завршних мјерила за поглавља 23 и 24,“ оцијенио је потпредсједник. 

Једино кроз брзе и убједљиве резултате у овим областима, додао је, Црна Гора може у кратком року ући у завршницу преговора о чланству у Европској унији, која подразумијева испуњавање услова за коначно затварање поглавља у области владавине права.

Потпредсједник Пажин је оцијенио да је даље јачање владавине права најприје насушна потреба укупног економског и друштвеног напретка Црне Горе, па тек онда услов даљег напретка у европским интеграцијама.

„Морамо бити свјесни да је управо напредак који смо постигли у изградњи праведнијег и безбједнијег друштва био ослонац и вјетар у леђа свим успјесима које је Црна Горе остварила на домаћем и међународном плану од обнове државне независности. Јасно је да без озбиљних резултата у снажењу владавине права Црна Гора не би данас била чланица НАТО-а, нити једна од најбрже растућих европских економија,“ навео је.

Овај напредак црногорског друштва, додао је, треба препознати и признати, али се тренутним степеном развоја Црне Горе, која је тек негдје на половини просјека европског развоја, никако не смијемо задовољити. „Даљи напредак и развој Црне Горе се такође мора заснивати на даљем снажењу владавине права,“ закључио је потпредсједник.

Савјет за владавину права, којим предсједава потпредсједник Пажин, чине челници судства, тужилаштва, владиних и независних институција надлежних за питања владавине права. Задатак Савјета за владавину права је да прати реализацију обавеза из поглавља 23 и 24 у процесу приступања Црне Горе Европској унији, као и да даје препоруке надлежним институцијама за хитно поступање у циљу реализације наведених обавеза. Одлуком Владе од 13. јуна 2019. године успостављен је Савјет у новом саставу, са мањим бројем чланова и фокусом на конкретне резултате у испуњавању услова из преговарачког процеса и даљем снажењу владавине права у Црној Гори.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?