Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Савјет за конкурентност размотрио више закона који имају утицаја на пословни амбијент: Уклонити све препознате бизнис баријере

Савјет за конкурентност размотрио је на данас одржаној ВИИ сједници, којом је предсједавао премијер Душко Марковић, више припремљених закона који имају утицаја на пословни амбијент и оцијенио да је потребно уклонити све препознате бизнис баријере у циљу повећања конкурентности и даљег развоја црногорске економије.

Чланови Савјета из пословне заједнице – Привредна комора Црне Горе, Америчка привредна комора у Црној Гори, Савјет страних инвеститора, Унија послодаваца Црне Горе и Монтенегро бизнис алијанса – оцијенили су позитивним предложене текстове којим се предметне дјелатности усаглашавају са легислативом Европске уније и изнијели више сугестија за даље унапређење предложених прописа. Савјет је задужио ресорна министарства да размотре достављене коментаре привредних удружења.

Предлогом закона о јавним набавкама уводи се централизовани електронски систем јавних набавки, смањују се формализам, бизнис баријере и трошак припреме понуда на начин што се испуњеност услова за учешће у поступку јавне набавке доказује „Изјавом” привредног субјекта и установљава се, у складу са директивама ЕУ, економски најповољнија понуда као једини критеријум за избор.

Предсједник Савјета је, закључујући расправу по овој тачки дневног реда оцијенио да предложени текст представља важан искорак, али је затражио даљи рад на тексту како би била спријечена свака до сада регистрована могућност злоупотребе поступка јавних набавки које досадашњи закон није третирао.

Предлогом закона о путевима уређује се у складу са легислативом ЕУ област која се односи на правни положај путева, услове и начине управљања путевима, њихову заштиту и одржавање, као и изворе и начине финансирања, а посебно услове изградње и реконструкције путева и инспекцијског надзора.

У оквиру расправе по овој тачки дневног реда дискутовало се о начину и и систему утврђивања накнада које произилазе из закона, а плаћају их привредни субјекти. Договорено је да се одржи још један сет косултација између представника ресорног министартсва, удружења свих послодаваца и Заједнице општина.

Савјет је размотрио Предлог закона о измјенама и допунама Закона о превозу у друмском саобраћају који су иницирала удружења таксиста са циљем сузбијања сиве економије у овој области и Сугестије на Нацрт закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању лица са инвалидитетом које је упутила Унија послодаваца сугеришући да се стопа посебног доприноса на запошљавање лица са инвалидитетом за послодавца који има 20 до 50 запослених смањи са 20 на 10 одсто. Савјет је задужио Министарство рада и социјалног старања да размотри иницијативу и покуша да је усагласи са предлагачем и представницима удружења особа са инвалидитетом.

Разматрајући материјал Уније послодаваца који се тиче запошљавања странаца – нерезидената и Информацију о примјени Закона о странцима у дијелу реализације радних дозвола Савјет је задужио Министарство унутрашњих послова да размотри предложене сугестије Управе за инспекцијске послове које се односе на Закон о странцима и позвао надлежне органе, поготово инспекцијске службе, да уложе додатни напор са циљем ажурног отклањања уочених изазова.

Савјет је размотрио Осврт на тему сива економија Америчке привредне коморе у којим је констатовано да је један од кључних налаза у Извјештају о пословном амбијенту Америчке привредне коморе за период 2017-2018. година да је нелојална конкуренција произведена неформалном економијом озбиљна препрека која негативно утиче на пословно окружење у Црној Гори те да су привредници који регуларно послују и редовно испуњавају своје обавезе према држави у неравноправном положају у односу на оне који послују у сивој зони. У складу са тим сугерисано је да се фокус стави и на мониторинг предузетих радњи контроле субјеката који нису регистровани за обављање привредне дјелатности.

Савјет је размотрио Анализу стања у области регистрације предузећа са мјерама унапрјеђење. Савјет је оцијенио да Централни регистар привредних субјеката треба да настави да егзистира у оквиру Пореске управе до успостављања могућности за потпуну електронску регистрацију предузећа, након чега би се требали створити предуслови за оснивање посебне агенције за регистрацију предузећа у складу са европском и регионалном праксом.

Размотрена је Информација о укључености приватног сектора у доношење прописа на локалном нивоу у којој је наведено да готово све јединице локалне самоуправе дефинишу привредни развој као један од приоритета развоја те да је у шест јединица започео процес сертификације градова са повољним пословним окружењем, у чијем фокусу је сарадња локалне управе са приватним сектором кроз низ модела са циљем формирања Привредног савјета на локалном нивоу. Указано је на потребу активнијег ангажмана јединица локалне самоуправе у процесу креирања повољног пословног амбијента.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?