Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић примио руководство Терне: Успјешно окончани радови на пројекту подморског кабла – уз Аутопут највећем инфраструктурном пројекту у ЦГ

Предсједник Владе Душко Марковић примио је руководство италијанске компаније Терна на челу са главним извршним директором Луиђијем Ферарисом (Луиги Феррарис) поводом успјешног окончања рада на пројекту подморског енергетског кабла којим су повезане Црна Гора и Италија.

Премијер Марковић и директор Ферарис констатовали су да подморски електроенергетски кабл, као резултат партнерске сарадње влада Црне Горе и Италије, доноси нашој земљи потпуну енергетску сигурност, чини је регионалним енергетским чвориштем и представља нови облик инфраструктурног повезивања Балкана и Европске уније.

„Овај историјски пројекат најбољи је примјер како се визијом и сарадњом долази до нове вриједности од које ће корист уживати обје државе и наши грађани и то не само наша генерација већ и будуће генерације“ – рекао је премијер Марковић упоредивши по значају овај пројекат са градњом нашег првог аутопута.

Главни извршни директор Терне информисао је премијера да је подморски кабл између Црне Горе и Италије, укупне дужине 445 км, од чега 423 км чини подморски дио, вриједан 1,15 милијарди еура те да је током досадашње операције полагања кабла већ произвео бројне позитивне ефекте у Црној Гори: „Овај пројекат, највећи те врсте на Медитрану, већ је овдје покренуо локалне бизнисе вриједне више од 60 милиона еура“ – рекао је директор Терне додајући да је на пројекту у Црној Гори на различите начине запослено 120 људи.

Премијер Марковић је информисао руководство Терне да је више држава источне и југоисточне Европе већ сада изразило озбиљна интересовања за закључивање различитих аранжмана са Црном Гором у циљу коришћења капацитета подморског енергетског кабла који би званично требало да буде пуштен у рад на јесен.

На састанку је закључено да су Влада Црне Горе и Терна одлично сарађивале на овом пројекту и да виде заједнички интерес у проширивању сарадње поготово у контексту стратешког опредјелјенја наше земље да своју енергетску будућност базира на обновљивим изворима.

Састанку су присуствовали министарка економије Драгица Секулић, предсједница Одбора директора Црногорског електропреносног система Весна Брацановић и амбасадор Републике Италије у Црној Гори Лука Целиоли (Луца Зелиоли).

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?