Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Подршка ЕУ снажан подстицај регионалној сарадњи и приближавању чланству

Објављено: 04.07.2019. 18:38 Аутор: КЕИ
Подршка и веће присуство Европске уније на Западном Балкану снажан су подстицај унапређењу регионалне сарадње и приближавању овог дијела Европе заједници држава и народа којој он суштински одувијек припада, поручио је главни преговарач Александар Дрљевић на самиту у Познању.

Дрљевић је говорио на тему трансформације региона Западног Балкана на путу европске интеграције, на Бизнис форуму у оквиру Самита Западног Балкана у Познању.

„Обзиром на своју историју, културу, мултиетнички амбијент и значајне економске потенцијале, овај регион је савезник ЕУ у достизању нашег заједничког циља – свеукупног напретка. Без обзира на друге изазове, или управо због њих, Западни Балкан мора остати у фокусу ЕУ“, истакао је он.

У том смислу, Дрљевић је истакао Берлински процес, као иницијативу којом је интензивирана сарадња међу државама региона кроз значајне развојне пројекте, посебно у области саобраћаја и енергетике, а који доприносе економском расту и смањењу заостајања за државама чланицама ЕУ.

KEI

„Ближа сарадња је у нашем заједничком интересу, јер је то најбољи начин да се грађанима пруже економске и социјалне користи и безбједност. Добра инфраструктурна повезаност са регионом, а затим и државама чланицама ЕУ, предуслов је економског раста и нових радних мјеста кроз привлачење страних улагања. У том правцу, Црна Гора континуирано ради на развоју националне саобраћајне и енергетске инфраструктуре и промовише ближу економску сарадњу на регионалном нивоу“, поручио је главни преговарач.

Он је пренио очекивање грађана од ЕУ, у смислу њеног одговорног дјеловања и присуства у региону. „Грађани очекују да ЕУ доноси одлуке засноване на узајамном повјерењу и разумијевању, као и да подстиче даље захтјевне реформе правовременим уважавањем напретка и постигнутих резултата. Креирањем и спровођењем националних политика и посвећеношћу сарадњи, сви јасно поручујемо да регион Западног Балкана не жели да буде на маргинама Европе“, додао је Дрљевић.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?