Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада усвојила Колаборативни програм за иновације: већ сјутра конкурс за иновативне пројекте вриједности до 100.000 еура појединачног гранта

Објављено: 04.07.2019. 22:30 Аутор: Министарство науке
Колаборативни програм за иновације 2019-2024, који је Влада данас усвојила један је од важнијих механизама имплементације недавно усвојене Стратегије паметне специјализације Црне Горе. Већ дан након усвајања Програма биће расписан конкурс за иновативне гранове у вриједности појединачног гранта до 100.000 еура.

На основу овог Програма предвиђа се континуитет у финансирању иновативних пројеката путем конкурса за иновативне грантове, који је Министарство науке први пут спровело 2018. године са позитивним исходом и првим позитивним резултатима – саопштила је на конференцији за медије в.д. генерална директорка Директората за иновације и технолошки развој у Министарству науке Бранка Жижић.

Разлози доношења Програма су:

· фокусирање подстицаја за иновације на области дефинисане Стратегијом паметне спацијализације

· боље дефинисање услова и процедура за учешће у конкурсима, као и процедура за евалуацију пројеката

· прецизирање усаглашености додјеле грантова са правилима о коришћењу државне помоћи

· омогућавање будућег коришћења средстава за млада предузећа са потенцијалом брзог раста, тзв. иновативне стартапове.

Циљ финансирања иновативних пројеката је усмјеравање пословних субјеката ка активностима истраживања и иновација намијењених тржишту, чиме се даје подстицај развоју новог тока у нашој економији, и то оног заснованог на знању и високим технологијама.

Један од важнијих циљева овог конкурса је креирање прилика за високообразоване младе људе у Црној Гори односно отварање нових радних мјеста овога типа.

Подсјећамо да је првим Конкурсом за грантове за иновативне пројекте, из 2018, подржано 10 пројеката укупне вриједности 1,1 М еура, од чега је Министарство науке из државног буџета издвојило 730.000 еура, док је суфинасирање носилаца грантова износило 440.000 еура. На тај начин креирамо полугу за повећање укупне потрошње у истраживање и иновације, тј. поред издвајања из државног буџета подстичемо и привреду да инвестира. Прошле године је креирано 20 нових радних мјеста, основано је једно привредно друштво, једно ће ускоро бити основано, а остали пројекти су интегрисани у постојећа предузећа.

Овај програм се односи на приступ финансијским средствима што је један од кључних елемената у изградњи иновационог екосистема, чему је Министарство науке у потпусности посвећено. Поред доступности финансијских средстава у свим фазама иновација, радимо и на креирању инфраструктурне подршке путем изградње Научно-технолошког парка у Подгорици, али и успостављању и унапређењу законодавног оквира за подстицање како иновативних активности самих предузећа тако и улагања у истраживање и иновације из сектора привреде.

Све информације доступне су на www.мна.гов.ме

МИНИСТАРСТВО НАУКЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?